Дожити до 100: раціон довгожителів

__

На одному з японських островів, Окінаві, живуть понад 400 довгожителів, яким вдалося перетнути столітній рубіж. Здоров’ям та довголіттям вони завдячують правильному харчуванню. Що входить до раціону японців - дивіться у ТСН Stories.

__

Мешканці Окінави мають правило "припиняй їсти тоді, коли на 80% ситий". Завдяки цій практиці середня кількість калорій, яку вони споживають за день, становить лише 1900, тоді як мешканець США з'їдає щонайменше 2500.  

Правило окінавців

__

Дієта столітніх мешканців острова Окінава має надзвичайно низький вміст жирів, багато вуглеводів та на 96 % складається з різних видів рослин.

__

Окінавці зазвичай вживають сім різних фруктів та овочів та до 18 різноманітних продуктів за добу. Загалом їхній раціон складається з понад 200 продуктів.

Продукти у раціоні

__

Основними продуктами, які входять до раціону окінавців, є:

  • риба
  • соя
  • зелені овочі
  • батат
  • свинина
  • морські водорості
  • гойя (гірка зелена диня)
  • помідори

__

З напоїв мешканці острова полюбляють несолодкий зелений чай. Він, як і більшість продуктів з раціону, містить фітонутрієнти, антиоксиданти та флавоноїди, що запобігають хронічним захворюванням.

Напої

__

Основним джерелом вуглеводів для окінавців є батат (солодка картопля). Він містить велику кількість харчових волокон, природних цукрів та вітамінів, і є багатим на бета-каротин, що запобігає впливу вільних радикалів.

__

Проте більшість японців замість батату вживають рис, адже той вважається їжею для бідних, хоча фактично є значно кориснішим та дешевшим.

__

У середньому мешканці Окінави споживають на 80% менше солі, ніж їхні співвітчизники. Вони також їдять значно менше м’яса, зернових виробів та не вживають фаст-фуду. 

Що не вживають окінавці

Дізнатися більше