Локшина вбиває слонів. Як вибір їжі впливає на дику природу

29 листопада, 16:37

Все, що ми їмо, здійснює вплив на нашу планету. Лише за останні 40 років кількість ссавців, птахів, земноводних, рептилій та риби скоротилася на 60%, а виробництво продуктів харчування значною мірою сприяло втраті біорізноманіття. То як наші харчові смаки можуть вплинути на дику природу? Дивіться 8 цікавих прикладів від Всесвітнього фонду природи. 

Шимпанзе та шоколадні батончики

Кот-д'Івуар - найбільша у світі держава, що виробляє какао, і одне з останніх місць проживання західних шимпанзе. Попри велику кількість національних парків, тут незаконно вирубують ліси для виробництва какао і шоколадних цукерок з нього, а отже, ставлять під загрозу життя шимпанзе. 

На щастя, деякі компанії з виробництва солодощів підтримують охорону дикої природи і гарантують, що їхня продукція  вироблена без шкоди для лісів та їхніх мешканців.  

Відео: BBC Earth

 

Метелики монархи та сендвічі 

Щоосені метелики монархи мігрують з півночі США та Канади до Мексики, і харчуються та відкладають яйця на шовчині посеред пасовищ. 

Останнім часом зелень на канадських Великих рівнинах почала стрімко зникати – її позбуваються, аби полегшити збирання зернових та олійних культур, з яких роблять інгредієнти для сендвічів – хліб та майонез. А тому прерії, та метелики, що на них мешкають, потребують захисту. 

Відео: Seeker

Морські черепахи та креветки

Морські черепахи – величні тварини-старожили, сотні тисяч яких гинуть через рибальські сітки та інше приладдя для відлову морепродуктів на кшталт креветок.  

На щастя,  наразі у світі існують програми для зменшення випадкового вилову морських черепах, дельфінів, акул та інших тварин. 

Відео: BBC Earth

 

Слони та локшина швидкого приготування

Слони індонезійського острова Суматра втрачають свій дім через масове незаконне виробництво пальмової олії. Вона використовується фактично у половині продуктів з полиць супермаркетів, зокрема, і локшині швидкого приготування. 

А тому, масово споживаючи продукцію з пальмовою олією, люди ламають життя слонів.  

Відео: BBC Earth

 

Амурські тигри та песто

Колір, смак та аромат соусу песто просто неповторний, а от вершкову текстуру йому надають кедрові горішки. 

Більшість з них збирають на Далекому Сході Росії та у східному Китаї, де мешкають амурські тигри, що перебувають під загрозою зникнення. Ці хижаки харчуються кабанами та оленями, які, своєю чергою, їдять кедрові горіхи. 

Відео: Jungle Cat World Zoo 

Лемури та ванільне морозиво

Ванільне морозиво – одне з найпопулярніших у світі. Для його виробництва використовуються плоди незвичних орхідей-ліан, які ростуть лише на Мадагаскарі – батьківщині лемурів. 

WWF співпрацює з фермерами та компаніями з виробництва спецій, аби знайти найбезпечніші для довкілля способи виготовлення ванілі та захистити цих унікальних приматів.  

Відео: BBC Earth 

Горбаті кити та рибні стейки  

Щодня приголомшлива кількість китів, акул, черепах, дельфінів та мальків випадково потрапляють у риболовецькі сітки та гинуть. Так, горбаті кити стали жертвами прилову у рибному господарстві Тихоокеанського рибалок.  

Кількість таких випадків вдалося знизити завдяки тому, що уряд США та рибна промисловість почали спільно працювати над питанням зменшення ненавмисної ловлі риби та морських ссавців, які потрапляють у сітки під час промислового риболовства.  

Відео: Craig Capehart

 

 

Святковий стіл та вилороги

Індичка, картопляне пюре, зелений горошок, батат – звичні страви для американського святкового столу. Вирощування всіх цих продуктів потребує тисяч гектарів землі та літрів води. Лише для вирощування однієї 7-кілограмової індички потрібно понад 22 кг сої, кукурудзи та інших кормових зерен. 

Виробництво всіх цих продуктів впливає, зокрема, на Північні Великі рівнини США, що є місцем проживання для багатьох тварин, серед яких антилопи та унікальні вилороги – єдиний вид копитних тварин, якому вдалося пережити льодовиковий період.

Відео: Nat Geo WILD

 

Дізнатися більше