Неймовірні факти про пінгвінів

Пінгвіни - унікальні тварини. Вони здатні витримувати екстремально низькі температури, пірнати на глибину до 1,5 км та плавати зі швидкістю до 35 кілометрів за годину. Вирізняються пернаті і своїми стосунками. Так, вони є моногамними та інколи формують одностатеві пари. Дивіться більше у ТСН stories. 

Живуть по всьому світу

У світі існує від 17 до 19 видів пінгвінів. Вони мешкають усюди – від Африки до Австралії. Найбільше пінгвінів у Антарктиді. І лише один вид мешкає за межами південної півкулі. Це – пінгвіни, що мешкають на Галапагоських островах. 

Бувають як крихітні, так і гігантські

Представники найменшого виду пінгвінів є настільки крихітними, що їхній зріст - усього 25 сантиметрів. Проте колись давно існували й величезні пінгвіни. 2014 року учені відшукали залишки пінгвіна віком 37 мільйонів років, що мав зріст у два метра та важив більш ніж 113 кг.
Відео: BBC

Швидко плавають та добре пірнають

Пінгвіни-шкіпери можуть долати до 35 кілометрів на годину. Усі пінгвіни також добре пірнають – у середньому, на 10-20 метрів. Проте імператорські пінгвіни є чемпіонами і можуть пірнати на глибину до 518 метрів. Відомий випадок, коли один пінгвін навіть пірнув на 1,8 км.

Живуть до 40 років

У дикій природі пінгвіни живуть до 26 років. У неволі максимальна тривалість життя представників виду становить 41 рік. Найстаріший наразі пінгвін мешкає у природоохоронному парку у англійському графстві Глостершир. Йому 40 років.

Рятуються від хижаків стрибками

Пінгвіни не вміють літати, однак напрочуд добре стрибають. Деякі – аж на 2,7 метра у висоту. Це довзволяє уникати лап хижаків. Піднімаються у повітря птахи за допомогою бульбашок повітря, якими "огортають" своє тіло і виштовхуються з води, наче торпеди. 
Відео: BBC

Мають моногамні стосунки

Пінгвіни – монагамні істоти. Під час сезону парування один самець обирає собі лише одну самку. Примітно також, що саме самиці, а не самці змагаються між собою за увагу пінгвіна чоловічої статі. Втім, нерідко серед пінгвінів зустрічаються й одностатеві пари

Мають спеціальне "захисне" забарвлення

Чорно-біле забарвлення птахів є важливим для їхнього виживання і виконує максувальну функцію. Так, зокрема, воно захищає птахів від хижаків на кшталт морських леопардів, адже білі животики пінгвінів важко розпізнати на фоні яскравої поверхні океану.
Відео: BBC

Самці пінгвінів висиджують яйця

Коли самиці імператорських пінгвінів вирушають у двомісячне полювання, самці захищають та гріють відкладені яйця, прикриваючи їх вкритою пір'ям шкірою, відомою як "мішечок для висиджування". У цей період вони нічого не їдять, аж поки не повернуться партнерки.

"Катастрофічно" линяють

На відміну від більшості тварин, пінгвіни линяють не поступово. Вони переживають явище, що зветься "катастрофічним линянням" – тобто скидають усе старе пір'я відразу, щоб виростити нове.
Відео: YouTube/ Penguins International

Формують одностатеві пари

Подібно до ведмедів та фламінго, пінгвіни - один із 500 видів тварин, що практикують одностатеві стосунки. Такі пари навіть разом вирощують дитинчат. Так, наприклад, у парку дикої природи у Кенті два пінгвіни виростили пташеня, якого відмовився висиджувати батько.

Дізнатися більше