Правила безпечного харчування

       

Існує багато правил про безпечне харчування, які насправді є не надто правдивими. Проте деякі з них мають раціональне зерно. Buzzfeed зібрала основні уявлення про те, як варто споживати їжу, та перевірила їх на правдивість. Дивіться більше у ТСН stories.

1. Молоко, у якого щойно закінчився термін придатності, пити не можна

Молоко, термін придатності якого закінчився кілька діб тому, вживати не надто небезпечно. Проте людям похилого віку, вагітним та дітям робити цього не варто – у них це може сприяти виникненню харчових захворювань. 

2. Воду, що тривалий час стояла у склянці, пити не варто 

Існує уявлення, що якщо ввечері налити воду у склянку, то вранці вона вже буде непридатною для вживання. Насправді це не так. Погіршитися може лише смак, але пити таку воду цілком безпечно. 

3. Білі плями на шоколаді означають, що він зіпсувався 

Біла чи сіра смужка/пляма на шоколаді не означає нічого поганого – насправді, це усього-на-всього какао-олія, що відділилася від основної маси шоколаду. Тож такий десерт є цілком безпечним. 

4. Масло треба зберігати лише у холодильнику

Якщо лишати масло за кімнатної температури, це пришвидшить процес окислення, що, своєю чергою, призвеле до появи неприємного присмаку. Натомість заморожування збільшує термін придатності масла та зменшує темпи росту бактерій, які можуть бути наявні у ньому.

5. Усі фрукти та овочі треба мити 

Якщо фрукти або овочі не позначені як "готові до вживання", то їх обов'язково потрібно помити – вони можуть мати на собі пестициди або просто багато шкідивих бактерій через те, що працівники, які їх збирали, погано дотримувалися гігієни. 

6. Якщо людина їстиме сирі яйця, то захворіє

Далеко не усі сирі яйця є шкідливими. Проте на вигляд неможливо визначити, чи містить продукт шкідливі бактерії на кшталт сальмонели на своїй шкірці або усередині. Тому яйця рекомендується готувати доти, доки не затвердіє жовток. 

7. Повторно вимочувати у соусі закуски не можна

Вимочування їжі у соусі після того, як її вже почали їсти, може розповсюдити шкідливі бактерії та віруси. Теж саме стосується накладання їжі своєю ложкою. Загалом, якщо людина є хворою, краще взагалі триматися від спільної їжі подалі.

8."Обід" на роботу треба поставити до холодильника

Якщо принести з собою на роботу салат і не поставити його до холодильника, вже за кілька годин він буде непридатним для вживання. Соуси, листя салату та сири можуть довго зберігатися за температури не більше ніж 5 градусів за Цельсієм. Якщо ж у приміщенні спекотно, псується й більшість протеїнів. 

Дізнатися більше