Як обрати найкращий келих для шампанського

14 вересня, 15:07

Важко обрати найкращий келих для шампанського через їхнє розмаїття, однак форма має велике значення для розкриття смаку та аромату ігристого. То який найкраще придбати? 

Для того, щоб зрозуміти, якої форми має бути келих, треба усвідомити, що саме він робить. У правильній ємності для ігристого бульбашки мають виходити звідусіль зсередини келиха. Там міститься невелика виїмка.

У шампанському є газ карбон діоксид під високим тиском у 6-7 атмосфер.  Він хоче вирватися назовні, однак для цього потрібна стартова точка. Саме нею і є виїмка на дні келиха. 

Через неї бульбашки у келиху піднімаються з самого низу і йдуть догори. Разом із бульбашками рухається і саме вино. Воно піднімається знизу догори, а потім повертається донизу і так по колу. 

Свої висновки про смак напою ми робимо ще й через його аромат, тому важливо, аби він не розпорошувався дарма, а потрапляв на наші рецептори. Важливий не лише сам напій, але й запах одразу над ним. 

У традиційних високих фужерах для шампанського бульбашки рухаються дуже швидко, а з ними і саме шампанське. І якщо наповнити його по вінця, аромат просто виходитиме назовні, розпорошуватиметься дарма і не потрапить до вашого носа. 

Інший келих, з якого п’ють шампанське – так званий кубок (coupe французькою), що має пласку та широку верхню частину. Тут бульбашки навпаки рухаються повільно, що дозволяє різним молекулам прилипнути до бульбашок і розкрити весь смак. 

Утім, коли весь смак розкривається, він так само вилітає із бульбашками з келиха.

Ідеальний келих для шампанського за формою як келих для бренді – широкий знизу та вужчий зверху.  

Наливати напій треба лише на третину келиху.  Тоді весь смак та аромат залишиться у келиху і потрапить до вашого рота та носа, коли ви піднесете його до обличчя.  

Дізнатися більше