Як правильно мити руки

Нехтування звичкою мити руки може призвести до плачевних наслідків - інфекційних та вірусних захворювань. У Міжнародний день миття рук розповідаємо, як це робити правильно. 

Чому важливо мити руки?

На руках збираються різні віруси і мікроби, які можуть нашкодити, потрапивши до організму через дотики до очей, носа і рота. Так, нехтування правилами миття рук викликає близько 50% всіх епідемій інфекцій харчового походження. 

Небезпечними є й інфекції, які люди можуть "підхопити" у лікарнях. Тому першочерговим є дотримання правил гігієни співробітниками медзакладів. 

               Коли треба мити руки?

  • після повернення з вулиці додому;
  • до, під час і після приготування їжі;
  • до і після догляду за хворим;
  • після кашляння, чхання, висякування носа;
  • після відвідування вбиральні;
  • після контакту з тваринами. 

Чим мити руки?

Мити руки лише водою недостатньо. Саме мило та його пінка допомагають змити бруд та мікроби.

А от від витирання рук вологими серветками чи користування антибактеріальними спреями чи гелями користі буде менше: перші не вбивають шкідливі бактерії, а другі – не усувають бруд і можуть викликати резистентність деяких бактерій.  

Як треба мити руки?

У ВООЗ вважають, що мити руки треба близько 30 секунд. Їх треба намочити та спінити на них мило. Після цього треба ретельно помити долоні та тильний бік рук, потерти між пальцями та вимити ділянку довкола нігтів, де збирається багато бактерій. Вимиті руки треба обов’язково висушити рушником чи сушаркою. 

Ось такий вигляд це має на відео. 

Дізнатися більше