Як створили ескімо

24 січня, 19:22

Ескімо могло б і не бути: воно з’явилося завдяки щасливому випадку. Однак згодом воно стало справжнім хітом серед десертів. Що варто знати про цей смаколик на 100-ий день народження ескімо - читайте у ТСН.Stories

За легендою, до кондитера Крістіана Нельсона прийшов маленький хлопчик. Він ніяк не міг обрати між ванільним морозивом та шоколадним батончиком.

Для нього кондитер облив шматок морозива шоколадом. Хлопчику сподобався новий десерт, тож Крістіан почав частіше робити таке морозиво. Свій винахід він назвав “ескімо-пай”, що означає “пиріжок ескімоса”, а 24 січня 1922 року - запатентував смаколик.

Однак спочатку це морозиво було без палички. Вона з’явилася всередині 30-их років. Одні говорили, що вигадав вставляти її для зручності якийсь чоловік, інші ж вважають, що це автор ескімо якось побачив замерзлий лимонад із паличкою і використав цю ідею.

В Україні ескімо, як і в усьому СРСР, з’явилося у 1937 році. Цей десерт вважали лікувально-дієтичним, а тому говорили, що з'їдати його треба не менше п'яти кілограмів на рік. Коштувало воно близько 11 копійок.

Зараз, окрім сучасного пломбіру у шоколаді, існують десятки видів цього десерту. Ескімо роблять з лимонадів, із фруктами, огірками, або зі смаком крем-брюле чи йогурту. Також кулінари готують низькокалорійні ескімо, які ніяк не впливають на фігуру.

Найдорожче ескімо в світі

На мексиканському курорті Маркіза Лос-Кабос можна було спробувати дивне морозиво із 24 каратами харчового золота всередині. Також у ньому була текіла, пляшка якої коштує 1,5 тис. доларів.

Подавали його просто в басейн, разом із шоколадними монетами, щоб можна було закусити текілу в морозиві. Це ескімо - найдорожче у світі, і коштує 1 тис. доларів.

Рецепти домашнього ескімо

Морозиво: білок 1-го курячого яйця збити до піни. Окремо збити 2/3 склянки жирних вершків і змішати з білковою піною. Додати 2 ст. ложки цукрової пудри і далі збити до загустіння. Розкласти суміш у форми, у центр занурити паличку і відправити до морозильника.

Шоколадна глазур: 50 г гіркого шоколаду розтопити на водяній бані, змішати з 2 ст. ложками вершкового масла. Щойно морозиво затвердіє, занурити його у шоколад і поставити у холодильник для замерзання.

Дізнатися більше