Стейк та сирна тарілка: як їжа призводить до кліматичних змін

_______

Котлета з яловичини, яєшня та навіть шматок улюбленого сиру - уся ця їжа призводить до  кліматичних змін, адже її виробництво є неможливим без вивільнення до атмосфери Землі шкідливих парникових газів.

Як продукти, що ми їмо, знищують планету – дивіться у ТСН Stories.

_______

Харчова індустрія відповідальна за одну четверту парникових газів, які щороку потрапляють до атмосфери планети. Найбільше CO2 продукує сільське господарство.

_______

Воно забезпечує людство різними видами м'яса, молоком, овочами тощо. Проте розведення худоби та засіювання полів деякими культурами у рази збільшує викиди вуглекислого газу та метану. 

_______

Для створення нових ферм та сільськогосподарських угідь люди вирубують значні обсяги лісових насаджень. Через це до атмосфери потрапляє більше вуглекислого газу, який нагріває планету.

_______

А коли корови, вівці та кози перетравлюють їжу, вони виробляють метан –  парниковий газ, який суттєво впливає на кліматичні зміни. Велику кількість цієї органічної сполуки містять й екскременти тварин. 

_______

Згубний вплив на клімат зчиняють також корисні копалини. Вони широко використовуються у сільському господарстві для живлення техніки та вироблення добрив. 

_______

Проте найгірший ефект на клімат має вироблення м'яса та молочних продуктів.  Унаслідок цього у атмосферу щорічно потрапляє близько 14,5% світових парникових газів. Це приблизно стільки ж, скільки від усіх видів транспорту разом. 

_______

Дослідники зазначають, що найшкідливішими для екології продуктами є червоне м'ясо та деякі види сирів. Дещо меншої шкоди завдають свинина та курятина. А найбезпечнішою є рослинна їжа.

_______

Найгіршими для екології за середнім показником викидів парникових газів є такі продукти:

  • Яловичина – 17,7 %
  • Баранина – 9, 9%
  • Ракоподібні та молюски – 9, 1%
  • Сир – 5, 4%
  • Свинина – 3, 8%
  • Риба – 3%

_______

А дещо менший карбоновий слід мають: 

  • Птиця – 2, 9%
  • Яйця – 2, 1%
  • Молоко – 1, 6 %
  • Тофу – 1 %
  • Боби – 0,4 %
  • Горіхи – 0, 1%

_______

Тож, щоб врятувати планету, варто їсти якомога менше червоного м'яса та набілу, а також замінити певні продукти більш екологічно дружніми. Наприклад, замість яловичини споживати птицю. Проте найменше шкоди довкіллю завдає веганська дієта. 

_______

Вчені наголошують, що фермерам потрібно знайти спосіб, у який можна буде максимально обмежити викиди CO2. Важливо також вирощувати якомога більше продуктів на менших площах, щоб вберегти лісові насадження. 

Дізнатися більше