Автомийник, тітушка і вбивця полонених: головні факти про бойовика "Моторолу"

Автомийник, тітушка і вбивця полонених: головні факти про бойовика "Моторолу"

Арсен Павлов був підірваний в ліфті.

16 жовтня 2016 року у Донецьку загинув один з найбільш розпіарених і найжорстокіших бойовиків угрупування "ДНР" Арсен Павлов, більш відомий на прізвисько "Моторола".

За попередньою інформацією, Павлов підірвався в ліфті будинку, в якому проживав разом з дружиною і дітьми. Один з лідерів донецьких сепаратистів Денис Пушилін сказав, що спрацював саморобний вибуховий пристрій, крім "Мотороли" постраждали ще кілька людей. У "ДНР" у вбивстві бойовика звинувачують якусь "українську диверсійно-розвідувальну групу", у МВС України відповідальність за це покладають не його спільників.

Зв'язківець і автомийник

Арсен Павлов народився у 1983 році в Ухті, Республіка Комі. За словами бойовика, він в 15 років втратив батьків і виховувався бабусею. Служив у російській армії зв'язківцем (звідси його прізвисько – "Моторола"), за деякими відомостями, брав участь у другій чеченській війні. Після служби повернувся в Комі, одружився, у нього народився син. Згодом переїхав до Ростова-на-Дону, де працював автомойщиком. У 2012 році нібито притягувався до кримінальної відповідальності за угон машини в нетверезому стані.

Що роблять в Україні російські професійні військові

Що роблять в Україні російські професійні військові

Дві дружини

З початком російської агресії в Україні в 2014 році "Моторола" кинув дружину і 5-річного сина і поїхав на Донбас, де вступив у банду Ігоря Гіркіна. Там він познайомився зі своєю новою дружиною - 21-річною Оленою Коленкіною, в 2015 році у них народилася донька, а за два тижні до смерті бойовика – син.

Польовий командир ДНР Моторолла придбав авто за півмільона гривень

Польовий командир ДНР Моторолла придбав авто за півмільона гривень

"Титушка" в Харкові

Бойовик "Моторола" в березні 2014 року прикидався незадоволеним "хунтою" харків'янином. На відео з мітингу прихильників "русского мира" від 16 березня 2014 року видно, як "Моторола" стояв за спиною оратора, який закликав Путіна ввести війська в Харків. Сам бойовик нічого не говорив, але уважно спостерігав за натовпом мітингувальників. Павлов з'являється на відео на 5.55 хвилині.

Стріляв по своїх

Павлов керував створеним ним батальйоном "Спарта", який брав участь у боях під Слов'янськом, Іловайськом, в Донецькому аеропорту та Дебальцеврму. "Моторола" відрізнявся своєю жорстокістю і "відмороженістю": в Інтернеті є відео, як він заради розваги стріляє з гранатомета по своїх же.

А ще Павлов підстрелив російського волонтера, які привіз бронежилети бойовикам з його банди. Це сталося, коли волонтер одягнув бронежилет, щоб "Моторола" міг його випробувати. Куля, випущена терористом з пістолета, пройшла крізь бронежилет і застрягла у животі волонтера разом з "собачкою" від блискавки.

Бойовик Моторола підстрелив волонтера з Росії

Бойовик Моторола підстрелив волонтера з Росії

Військовий злочинець

"Моторола" вбив полоненого українського військового Ігоря Брановицького, міжнародна правозахисна організація Amnesty International знайшла як мінімум п'ять свідків цього вбивства. Сам "Моторола" зізнався у вбивстві 15 полонених військовослужбовців ЗСУ.

В лютому 2015 року СБУ порушила проти терориста кримінальну справу за статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни), що передбачає термін аж до довічного. "Моторола" був оголошений в розшук. Президент України Петро Порошенко заявляв: "Цей нелюд буде притягнутий до відповідальності. Він відповість за смерть українського героя".

Інтерпол відмовився оголошувати "Моторолу" в розшук

У червні 2016-го Інтерпол відмовився оголосити "Моторолу" у міжнародний розшук.

"Інтерпол повернув нам документи з мотивуванням про політичний характер справи Мотороли. Нам це незрозуміло. Він застрелив на очах свідків Брановицького, у нас він є підозрюваним і є рішення суду про його арешт", - розповів заступник начальника головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков.

Інтерпол відмовив Україні у пошуку бойовика ДНР Мотороли

Інтерпол відмовив Україні у пошуку бойовика ДНР Мотороли

Замахи і "смерті" Мотороли"

ЗМІ, користувачі соцмереж і навіть деякі українські чиновники багато разів "ховали" Арсена Павлова, але все це виявлялося чутками. Кілька разів "Моторола" був поранений, причому у червні 2016 року отримав поранення лівого ока.

24 червня 2016 року на бойовика було здійснено замах, коли він виходив з лікарні після перев'язки. Прогримів вибух фугасу, пошкодження отримали сім автомобілів, в двох будівлях лікарні були вибиті шибки, але ніхто не постраждав.

Секретні матеріали: як колишні будівельники, КВКшники й аніматори вирішують долю держави

Секретні матеріали: як колишні будівельники, КВКшники й аніматори вирішують долю держави

Повʼязані теми:

Наступна публікація