Автор скандального розслідування про шпигунство проти ОБСЄ на Донбасі має конкретного підозрюваного

Автор скандального розслідування про шпигунство проти ОБСЄ на Донбасі має конкретного підозрюваного

Фото: unian.net

Однак ім’я чи навіть громадянство він назвати відмовився.

Російському шпигунству за спостерігачами ОБСЄ на Донбасі мають дати оцінку в Парламентській асамблеї цієї організації. Такої думки дотримується автор розслідування, котре вийшло в ефір німецького телебачення, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Журналіст ARD із Лейпцига Арндт Ґінцель не раз бував по обидва боки лінії дотику на Донбасі, на окупованих територіях його арештовували і допитували. Він не любить, коли події на Донбасі в Німеччині називають конфліктом. "Я побачив, що це справжня війна, вона триває, війна не закінчувалася", - наголошує він. Носій із внутрішньою інформацією щодо місії ОБСЄ в Україні журналіст отримав від інформатора.

Серед спостерігачів ОБСЄ шукають людину, яка зливала дані російській розвідці

Серед спостерігачів ОБСЄ шукають людину, яка зливала дані російській розвідці

В архіві були зібрані звіти, плани та листування з керівництвом місії. "Ми перевірили справжність документів. Звірили людей, які є у списках. Відстежили шлях, як ці документи потрапили в руки розвідки. Не змогли простежити тільки особу в ФСБ, яка отримувала секретні дані. Однак я підозрюю конкретну людину в ОБСЄ, яка зливала дані", - зізнався Ґінцель.

Щодо окремих спостерігачів зазначалися навіть шкідливі звички: один полюбляв дівчат і розваги, інший хоче заробити якомога більше грошей, третій випиває в номері та барі готелю і одного разу напився так, що проспав патруль. Підозру, що ймовірний шпигун має російське громадянство, журналіст не підтверджує, а через розслідування автор укотре може стати мішенню для російських пропагандистських ЗМІ.

Вони вже розгортали проти Ґінцеля кампанію, коли той показав неповнолітніх солдатів у Луганську, яких змусили воювати проти України під Дебальцевим. "Було видно, що один із хлопчиків бореться з важкими психологічними наслідками. Коли наглядач вийшов із кімнати, хлопець плакав перед камерою. Я та всі, хто зі мною працював, так і не можемо його забути. Відправляти дітей на війну – це щонайменше порушення конвенції з прав дітей або тягне на воєнний злочин", - переконаний німець.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація