Біля Гнутового окупанти двічі не пропустили на територію ОРДЛО представників ОБСЄ

Біля Гнутового окупанти двічі не пропустили на територію ОРДЛО представників ОБСЄ

Спостерігачі могли стати небажаними свідками порушення режиму тиші бойовиками.

Протягом середи бойовики двічі не пропустили місію ОБСЄ через КПВВ "Гнутове", хоча броньовані автомобілі перетнули пункт пропуску і сіру зону. Вже два дні у полях біля Гнутового вибухають важкі ворожі снаряди, ОБСЄ фіксує лише звуки, а проїхати на окуповану частину України не може, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Їм є, що приховувати, тому не пропускають там, де добре чути обстріли наших позицій", - каже пресофіцерка Донецького прикодонного загону Валерія Карпиленко.

За 29 січня бойовики двічі не пропустили місію ОБСЄ через КПВВ "Гнутове"

За 29 січня бойовики двічі не пропустили місію ОБСЄ через КПВВ "Гнутове"

Зранку і до вечора на легковиках, бусах і вантажівках з окупованої території через КППВ "Гнутове" їдуть люди. "З того боку я взагалі мовчу, там безлад, там також черги великі, і тут черги великі", - скаржаться люди, але їдуть і їдуть. У пакетах, сумках і коробках вивозять м’ясо, фрукти та ліки: "В Україні якісніше. Ціна, може, і однакова, а якість – ні".

Усі автомобілі, що приїхали з того боку, на цьому КПВВ на українських номерах. Однак як тільки машина повертається на окуповану територію, номерні знаки водії міняють на окупаційні – інакше штрафмайданчик і підвал МГБ: "Номери змушують обов’язково, щоби була реєстрація "ДНР". Якщо ти житель Донецька, то в обов’язковому порядку. Я чіпляю вгорі на резинках: виїхав – викинув, поїхав далі, потім приїхав – знову поставив".

Щодень через шлагбаум біля Гнутового, що розділяє окуповану і вільну частини України, проходить три тисячі осіб. Більшість людей на тому боці вірить російський пропаганді. А люди, які раніше сподівались на повернення України, вже зневірились. "Телебачення нехай зробить Україна, канали, поближче вишки поставить і транслює туди інше, реальне життя. Там іде все інше: якщо ти розмовляєш на рідній мові, ти ворог", - радить Сергій.

До півтисячі автівок за день мають перевірити прикордонники і обнюхати службові собаки. Вівчарці три роки і вона вже відпрацювала свою їжу. "Знаходила на цьому посту амфтамін, маріхуану – це по її профиілю.Почастішали випадки провезення наркотичних засобів та зброї", - каже прикордонник Махмуд.

Аби дістатись нашого КПВВ з того боку, треба проїхати сіру зону і поля довкола, в яких не припиняється війна. Її видно і чути прикордонникам, які теж стоять на нулі біля КПВВ. Вони визнають, що на перемир’я немає навіть натяку. "На мій погляд, його не існує. Ми спострегіаємо здебільшого у вечірній час обстріли з тяжких кулеметів і мінометів", - каже прикордонник із позивним "Павук".

Усе узбіччя між окупованою і нашою територіями – заміноване. Дуже часто бойовики можуть увечері закрити пункт пропуску, лишивши на дорозі у сірій зоні людей. І ті йдуть до українських силовиків.

Кореспондент ТСН Руслан Ярмолюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація