Біля Зайцевого бойовики активізувалися разом із воєнним станом в Україні

Біля Зайцевого бойовики активізувалися разом із воєнним станом в Україні

Фото: ТСН

Окупанти злякалися наступу ЗСУ та діють "на випередження".

Від кулі ворожого снайпера на передовій загинув український військовий, а загалом чужинці атакували позиції ООС із десяток разів. Щоденний ризик, розпач і безвихідь місцевих жителів – таким нині виглядає зруйнований "руським міром" Донбас у районі Зайцевого, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вибиті шибки, розбиті дахи й заколочені двері – у Зайцевому ворог, у прямому сенсі цього слова, просто за пагорбом. Життя на вулицях давно зупинилося, хоч у цьому селі досі живе понад сотня мешканців. Одна із тих, хто залишився – Валентина Петрівна. Разом із кішкою Люсею вона живе у напівзруйнованому приміщенні. Одного дня снаряд розірвався прямо посеред її подвіря, тоді в будинку повибивало всі вікна, осколками   пошкодило дах. Тепер він весь у дірку, через це в хаті сиро й холодно. "Все в хаті пообвалювалося. Тече", - каже 77-річна жінка. "Куди я поїду? Треба житло винаймати, а якщо житло винаймати, тоді треба голодувати", - пояснює вона.

На передовій від кулі снайпера загинув український воїн

На передовій від кулі снайпера загинув український воїн

У сусідніх хатах також лишилися ті, кому йти більше нікуди. Здебільшого це пенсіонери. "А що по підвалах ховатися, якщо ховалися у підвалі – і там влучило? Вже де смерть – там уже буде смерть", - відмахуються від питань ці люди. На самій околиці Зайцевого будинки, найближчі до бойовиків – від них окупанти не залишили вже майже нічого. Військові кажуть, ворог часто використовує міномети, останнім часом обстріли починає переважно вдень, і до того ж дуже часто. "Змінилося, як воєнний час ввели. Вони більш агресивні стали, переживають, що ми підем у наступ. Більше обстрілів і багато провокацій з їхнього боку", - кажуть солдати.

Військові мають своє пояснення активності ворога. "Чекають, будемо відповідати, чи ні. На камеру працюють, як завжди", - кажуть бійці. І попри чергові фейкові новини від російських ЗМІ про те, що українська армія готує наступ, бійці на передовій переконують, що їхня головна задача зараз – спостерігати й зберегти село. "Наступу ми ніякого не організовуємо, головне зберегти свої позиції", - кажуть вони.

Кореспондент ТСН Юлія Таркановська

Повʼязані теми:

Наступна публікація