Бійці АТО та волотери зробили ремонт у хаті 4-річного сироти Артема, чий батько загинув на війні

Бійці АТО та волотери зробили ремонт у хаті 4-річного сироти Артема, чий батько загинув на війні

Артем після смерті батька на війні залишився сиротою / Фото: ТСН.ua

Понад 93 тисячі українців – безпосередні учасники бойових дій і мають право на отримання відповідного статусу.

210 тисяч українців за шість черг мобілізації прийшли на військову службу. Про це розказав цього тижня президент України Петро Порошенко, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. Понад 93 тисячі – безпосередні учасники бойових дій і мають право на отримання відповідного статусу.

У новому військовому бюджеті 2016 року мають передбачити різке зростання грошового забезпечення українських військових, заявив президент під час Всеукраїнського форуму учасників АТО. Квартири, земля, лікування, гроші – це лише найменша частина з усіх тих вигод, що держава обіцяє учасникам АТО. Президенту навіть доповіли, що 30 тисяч ділянок – майже половину від потреби – вже виділили учасникам АТО.

ТСН вирішила перевірити, як діє постанова Кабміну, якою родичів усіх загиблих на війні – чи то військових, чи волонтерів і добровольців – прирівняли до ветеранів бойових дій. Процедуру отримання всіх пільг називають спрощеною. І щоби побачити це на власні очі з тими, хто втратив на війні єдиного годувальника, вирушила в бюрократичний лабіринт кореспондент ТСН Галина Сергеєва.

Як діє постанова Кабміну, де родичі загиблих у зоні АТО, отримують соціальні гарантії

Як діє постанова Кабміну, де родичі загиблих у зоні АТО, отримують соціальні гарантії

У дворі в селі Нова Петрівка на Полтавщині грається 4-річний Артем. Звичайні дитячі забавки – він запускає кораблика, поливає чорнобривці. Аж раптом – починає носити туди-сюди по двору картонну коробку.

"Отак носили тата. Це домовина", – говорить хлопчик.

Він грає в цю гру із дня в день, відтоді, як в цьому самому дворі був похорон Артеминого тата – батька-одинака та героя АТО. Це було два місяці тому. І вже два місяці держава вперто відмовляє цій дитині у будь-якій пошані та вигодах, перетворивши життя родини на бюрократичне пекло.

Таких сімей, що втратили на фронті годувальника, тільки за мінімальними розрахунками в Україні близько п'яти тисяч.

Артемин тато Олександр Кирилюк загинув на війні 30 липня. Він був солдатом-контрактником, і один виховував сина. Мама покинула Артемку одразу після народження, її лишили батьківських прав.

В Артеминому свідоцтві про народження неправильно вказано прізвище батька. Зараз Артема виховують прабабуся та прадідусь. Аби довести, що він насправді син героя, зробили навіть генетичну експертизу. І хоча тест підтвердив батьківство, його не приймають за доказ, бо зроблений він не в акредитованій клініці. А без того скористатися державними пільгами в родині не мають права.

Не чекаючи милості від держави до хати, де живе Артем, приїхали мобілізовані солдати та волотери, аби самотужки зробити ремонт. Хтось скинувся на люстру, хтось передав новеньку консоль. Усі ці люди роблять те, що ця родина повинна мати і без їхньої допомоги, адже на це йдуть і їхні, і всі наші податки.

17-річна Настя Галущенко також втратила батька на війні. Він був відомим волонтером Ендрю, борцем із контрабандою на Донбасі. Загинув, дивним чином, одразу після своїх гучних викривальних заяв. Про те, як дівчина оббивала пороги соцслужби з надією отримати гарантовані державою пільги, дивіться в сюжеті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація