Бізнес на копанках і розграбування заводів у "ДНР". Досьє на екс-СБівця Сепашвілі

Бізнес на копанках і розграбування заводів у "ДНР". Досьє на екс-СБівця Сепашвілі

Фото: ТСН.ua

Георгій Сепашвілі почав "кришувати" копанки ще за часів роботи в СБУ, а після переходу на бік ворога масштабував свій "бізнес".

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua продовжує інформувати громадськість про громадян РФ та українців-зрадників, які беруть участь у підтримці існування "Л/ДНР".

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Віталія Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

У політичному полі на Донбасі відзначився російський націоналіст латиського походження Олександр Казаков, який став іміджмейкером ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

Також увагу розвідників привернув так званий колишній генпрокурор "ДНР" Равіль Халіков, який пройшов дві чеченські війни та брав участь в анексії Криму. А генерал-майор збройних сил РФ Ігор Тимофєєв, який у своїх інтерв'ю розповідав про високу мету військової служби, у "ДНР" став звичайним злодюжкою, організувавши контрабанду цигарок і продуктів.

Фото: СБУ

Цього разу йтиметься про донеччанина, колишнього працівника СБУ Георгія Сепашвілі 1977 року народження.

До початку військових дій він працював заступником начальника Слов'янського міськвідділу Управління СБУ в Донецькій області. 2010 року став членом міськвиконкому Слов'янська, обростаючи зв'язками і посилюючи вплив, що поклав початок успішної кар'єри. Трохи пізніше він пішов на підвищення в місто Торез, вже на посаду начальника відділу СБУ в місті. Після того у місті Сніжне займав посаду начальника відділу з економічних злочинів СБУ.

Підтримував дружні стосунки зі співробітниками СБУ, які раніше працювали в Донецьку. Мав зв'язки зі злочинним угрупованням з Єнакієвого, яке, за даними ЗМІ, підпорядковувалося нардепу Юрію Іванющенку, так званому Юрі Єнакієвському.

Коли на Донбасі почалися бойові дії, Сепашвілі обрав бік Росії, перейшовши 2014 року у підпорядкування до московських кураторів. Тоді його призначили заступником "міністра держбезпеки ДНР". 

Сепашвілі брав активну участь у створенні самого "Мінстерства держбезпеки", яке в своїй роботі повторювало функції СБУ. Був учасником поділу так званого "общака" "МГБ", і відсторонення тих, хто не хотів ділитися. Мав сильний вплив на голову "МГБ" Лукашевича, і настільки сильний, що останній скасовував свої ж накази про арешт осіб, помічених у шпигунстві.

Водночас Сепашвілі не нехтував і самостійним заробітком. Ще під час роботи в СБУ в Торезі він почав "кришувати" копанки та деякі торгові точки. Ставши "заступником міністра ДНР", він лише розширив свій "бізнес", поставивши на керівні посади своїх людей. Тож вугілля, яке завозилося на територію, підконтрольну уряду України, походило з підприємств успішного "бізнесмена" Сепашвілі.

2015 року Сепашвілі перебрав під свій контроль Сніжнянський машинобудівний завод, філіал запорізького "Мотор Січ", який  виготовляв унікальні лопатки для турбін вертольотів, літаків-штурмовиків та цивільних двигунів.

Тиск США чи роль "миротворця": чому Медведчук попросив Путіна домовитись з "ЛДНР" про обмін бранцями

Тиск США чи роль "миротворця": чому Медведчук попросив Путіна домовитись з "ЛДНР" про обмін бранцями

Після початку війни частину обладнання вивезли до Росії, а сам завод, за свідченнями робітників, працював на оборонний авіапром РФ. 

Сепашвілі навмисне заборонив відвантажувати продукцію в Росію, натомість за безцінь продавав її Україні та іншим країнам. Всі, хто хоч якось намагалися втручатися, або зникали безвісти, або були заарештовані й утримувалися на підвалах "МГБ" або СІЗО.

Також Сепашвілі мав дружні стосунки з начальником особистої охорони ватажка "ДНР" Захарченка Дмитром "Беркутом", начальником УБОЗ "ДНР" Сергієм Тищенком, а також з відомим контрабандистом "ДНР", генералом РФ Ігорем Тимофєєвим, про якого йшлося у попередніх публікаціях.

Підтримував дружні стосунки і з так званим аграрним міністром "ДНР" Максимом Савенком. Сепашвілі "кришував" діяльність Савенка і вирішував його неприємності, прикриваючись ватажком "ДНР".

Повʼязані теми:

Наступна публікація