"Бук", який на Донбасі збив літак рейсу МН17, перебував на озброєнні Збройних сил Росії - слідство

"Бук", який на Донбасі збив літак рейсу МН17, перебував на озброєнні Збройних сил Росії - слідство

Фото: Reuters

В авіакатастрофі загинули 298 людей.

"Бук", який 17 липня 2014 року збив над Донбасом літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17 і на борту якого загинули 298 людей, був виготовлений у Росії та перебував на озброєнні Збройних сил Російської Федерації.

Це встановила спільна слідча група (ССГ), що розслідує авіакатастрофу, повідомив перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук. У Нідерландах сьогодні оголосили чергові результати розслідування.

"Сьогодні відбулася визначна подія у цьому розслідуванні, адже спільна слідча група офіційно заявила, що "Бук", яким 17 липня 2014 року було збито рейсовий пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, не просто було вироблено в Росії, як заявлялося раніше. Ця самохідна вогнева установка на момент пострілу, що спричинив загибель 298 людей, перебувала на озброєнні Збройних сил Російської Федерації. А саме: належала 53-й зенітно-ракетній бригаді з міста Курськ. Тобто, ця зброя не була куплена сепаратистами у воєнторзі, її не було придбано і доставлено на місце пострілу ніяким іншим міфічним шляхом. Головний національний прокурор Нідерландів пан Вестербеке чітко заявив, що зі зброї Російської Федерації, яка була доставлена на територію України, було зроблено постріл по пасажирському літаку Малазійських авіаліній. Це не просто заява, це докази, зібрані відповідно до всіх необхідних процесуальних вимог, які будуть передані до суду", - сказав Сторожук.

Слідство зробило ще один важливий висновок.

"Цитую пана Вестербеке: "є сумнівним, чи може ССГ спиратися на дані російської влади з цього питання". Тобто інформацію стосовно використання російською владою зброї російських Збройних сил на території України, яку вона відмовилася надати офіційно спільній слідчій групі відповідно до Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН, але активно просуває через свої ЗМІ, відтепер офіційно названо сумнівною. Думаю, це досить серйозний сигнал для засобів масової інформації, які продовжуватимуть спиратися на заяви Росії стосовно цього питання і тиражувати повідомлення подібного змісту", - зазначив Сторожук.

Перший заступник генпрокурора вважає, що відтепер будь-які маніпуляції щодо можливої провини української сторони мають бути припинені.

"Ви маєте зрозуміти, що доказів провини російської влади набагато більше, але є специфіка ведення слідства, тому велику кількість цих доказів буде передано до суду без оприлюднення", - наголосив Сторожук.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, за даними слідства, був збитий над контрольованим сепаратистами районом Донецької області. Всі 298 людей, які перебували на борту літака, загинули.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, що займалася розслідуванням причин катастрофи лайнера, опублікувала доповідь, в якій було сказано, що літак був збитий ракетою класу "земля - повітря", випущеною з ЗРК "Бук", доставленого з Росії.

Пізніше розслідування показало, що "Боїнг" був збитий ракетою серії 9М38, використовуваної в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені при розтині тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху в зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад до РФ на білому тягачі марки Volvo.

Bellingcat оприлюднила фото, що доводить причетність Росії до збиття малайзійського МН17

Bellingcat оприлюднила фото, що доводить причетність Росії до збиття малайзійського МН17

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація