"Чек" за розруху: що вже втратив Донбас через війну та в яку суму оцінюють збитки

"Чек" за розруху: що вже втратив Донбас через війну та в яку суму оцінюють збитки

У Мінекономрозвитку збитки від війни на Донбасі оцінили в 350 мільярдів доларів / Фото: ТСН.ua

Ватажок терористів заявив, що хоче бачити Донбас окремою державою.

Ватажок самопроголошеної "ДНР" Олександр Захарченко заявив цього тижня, що не згоден на статус автономії у складі України, і навіть на статус федерації. Він хоче бачити "ДНР" окремою державою.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Чи можна вірити у щирість заяв Захарченка? Судіть самі. Чи стали б люди, які хочуть господарювати на якійсь землі, її розкрадати й нищити? Такий висновок можна зробити, коли подивитися на цифри реальних втрат Донбасу, на додаток до тисяч людських трагедій – загиблих, поранених, та мільйона переселенців.

Оцінити розмір загальної руйнації регіону важко. Зараз можемо говорити лише про приблизні цифри.

Підірвані дороги, колії, мости, летовища. Щоб відновити транспортні об'єкти лише на підконтрольній Україні території, треба щонайменше 11 з половиною мільярдів гривень. Це висновки експертів ООН, ЄС та Світового банку.

Втрати від палаючих газогонів оцінено в більш ніж півмільярда гривень. Донбас – без струму. Кілометри пошкоджених електромереж, десятки тисяч хат без світла. Зруйнована енергетика Донбасу – це один мільярд 700 тисяч гривень, підрахували закордонні експерти.

Лідер ДНР Захарченко заявив цього тижня, що хоче бачити ДНР окремою державою

Лідер ДНР Захарченко заявив цього тижня, що хоче бачити ДНР окремою державою

І на 650 мільйонів гривень побито людського житла разом зі школами, дитсадочками і лікарнями.

Понівечена система водопостачання – майже на мільярд. Неабияк постраждала і природа – забруднені водойми, знищені дерева. Це сотні мільйонів гривень.

А ще – машинобудування, хімія, металопрокат, вугілля... Лише від зупинки виробничих потужностей Україна, за даними уряду, втратила 26 мільярдів гривень. Але війна і фізично знищила близько 600 підприємств – 75% того, що мав регіон.

Частину заводів Москва просто викрала. Найцінніше устаткування бойовики вивозять у Росію зворотніми рейсами "КамАЗів" так званого "гумконвою". Росія забрала собі унікальне обладнання донецького "Топазу", луганських "Юності" та "Машзаводу 100", філії "МоторСічі", Луганського патронного заводу, Науково-виробничого валкового комбінату та Зуївського енергомеханічного. Подібний державний грабіж навіть важко було уявити.

Повну ж ціну "русского міра" на Донбасі назвали в Мінекономрозвитку – 350 мільярдів доларів. Рахували за аналогією зі схожими воєнними конфліктами у світі: за тривалістю, територією і наслідками. Рахунок, пообіцяли в Міністерстві, обов'язково отримає Російська Федерація.

Тим часом експерти говорять, що час катастрофи на Донбасі наблизився впритул. Про чотири сценарії розвитку подій на Сході України читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація