Ця війна страшніша за Ірак і Афганістан: репортер із США побував у промзоні Авдіївки

Ця війна страшніша за Ірак і Афганістан: репортер із США побував у промзоні Авдіївки

Всю правду про війну журналіст побачив на власні очі та відзняв на камеру для громадян США.

В Авдіївській промзоні збили ворожий безпілотник, з якого днем раніше окупанти могли коригувати вогонь мінометних розрахунків під час обстрілу українських військових. Свідком успішних дій бійців став американський репортер-фрілансер Деніел Браун, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Журналіст із фотокамерою ловить миті війни, правду якої хоче показати американцям. У його об’єктиві – розбиті цехи, де колись працювали люди, смітник із відстріляних гранатометів, на яких у ящиках росте цибуля тощо. "Насправді, більшість американців не знають про війну в Україні. А серед тих, хто знає, частина каже, що це громадянська війна. Частина каже, що це гібридна війна між Росією та Заходом", - пояснює репортер.

В Авдіївській промзоні українські військові збили ворожий безпілотник

В Авдіївській промзоні українські військові збили ворожий безпілотник

Розбита російськими снарядами авдіївська промзона шокує іноземця – журналіст добирає слова, аби описати побачене. Він уже працював у Мар'їнці та Красногорівці, але такого апокаліптичного пейзажу ще не бачив. "Пряме влучання – і все руйнується. Навіть рештки цього підприємства, котре працювало до приходу "руського міру", вони руйнуються і перетворюються в ніщо", - пояснює військовослужбовець ЗСУ із позивним "Майстер".

Кілька свіжих вирв у кущах й кілька щойно розбитих стін, бетонні перекриття гойдає вітер і вони можуть будь-якої миті впасти просто на голови бійцям – напередодні бойовики знову стріляли з мінометів. Саме тому таким цінним було влучання у ворожий безпілотник. Війна не припиняється, хоч про неї і стали менше говорити – нагадує 23-річний хлопець на псевдо "Малина". Він воює від 2014 року, два роки тому пішов на дембель, але довго всидіти вдома не зміг – і повернувся до побратимів. Молодик не розуміє політиків, які уникають теми війни. "Думаю, що пару штук їх треба сюди привезти, щоб вони побачили і відчули, що в країні війна, і ті, хто сидить вдома, і починає розповідати, нащо воно треба – цих теж. Повістку в зуби – нехай ідуть", - вважає він.

За воротами у пекло наглядає "Карлсон", адже там, за брамою – той самий моторошний "руський мір". Солдат, хоч і поважного віку, мов юнак ганяє по позиціях. Інакше не можна – короткі дистанції й кулі з осколками, ніби дощ, сипляться прямо на голову. "Вони вже зранку то матюкаються, то стріляють", - пояснює "Карлсон".

Протоптаною стежкою вздовж мін та нерозірваних боєприпасів американський репортер залишає промзону. Він зізнається, що це війна, яку не можна порівнювати ні з Іраком, ні з Афганістаном. І додає: це інша, набагато страшніша, війна. "Це неоголошена війна", - каже Деніел Браун.

Кореспондент ТСН Руслан Ярмолюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація