На блокпостах у зоні АТО люди десятками звертаються до медиків через спеку

На блокпостах у зоні АТО люди десятками звертаються до медиків через спеку

Основна категорія пацієнтів – пенсіонери з високим тиском.

На Донбасі в українських бійців з'явився новий ворог – спека. Дошкуляє вона і військовим, і цивільному населенню, бо щоби перетнути лінію розмежування людям доводиться стояти в черзі на палючому сонці по кілька годин, а прикордонникам – узагалі весь день, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дорогою на окуповану Горлівку на пропускному пункті Зайцеве чоловік намагається дати прикордонникам хабара, щоби ті пропустили його без черги. "Ну, ввійди у становище, зроби виняток!", - просить він. "Я не можу", - відповідає український силовик. Такі випадки трапляються регулярно. "За минулий місяць було спроба дачі хабарів до 15 разів, сума коливання від 200 гривень до 3000 гривень. Дані особи були затримані і передані поліції", - розповів один із керівників відділу "Бахмут" прикордонної служби Сергій Васів.

Військові кажуть, що людям, які не хочуть стояти по кілька годин під палючим сонцем, співчувають, але грошей принципово не беруть. У суботу в черзі на перетин КПВВ "Зайцеве" доводилося чекати годину-півтори. Максиму і Марині пощастило – їх пропустили швидше, бо вони з дитиною. Але так буває не завжди. "Сьогодні зміна гарна, нас із дитиною пропустили, а так стояти доводиться і по п'ять-сім годин", - розповіли вони.

Як людям доводиться перетинати підконтрольну територію України з окупованою

Як людям доводиться перетинати підконтрольну територію України з окупованою

Ще один пропускний пункт – "Мар'їнка". Це пряма дорога на окупований Донецьк. Цього тижня тут почали чергувати медики. Фельдшер Аліна Гомля каже, що її бригаду швидкої викликали сюди настільки часто, що зрозуміли – простіше буде поставити тут постійних чергових. "Протягом дня десять чоловік, а може навіть і більше, звертаються до нас. В основному, високий артеріальний тиск. Люди похилого віку до нас звертаються", - каже медичний працівник.

Упродовж дня до фельдшера звертаються і самі прикордонники. Дівчина каже: їм іще важче – по 14 годин просто неба. А в модульних блоках зі спекою не справляються вже й кондиціонери. Не легше і простим людям. "Півгодини стоїми. Це мало – ні про що. От ми стояли, коли оця гроза була – ми тут простояли під зливою, нікуди було сховатися, приїхали всі мокрі", - твердять люди.

Прикордонники кажуть – роблять усе можливе. Щоби пришвидшити процедуру пропуску, вони збільшили кількість персоналу, але і цього замало. "На даному етапі це збільшення пропускних пунктів, і така можливість обговорюється. Але кінцеве рішення за штабом АТО і військово-цивільними адміністраціями", - пояснив речник Державної прикордонної служби Олег Слободян.

В середньому за один день пункт "Мар'їнка" перетинає близько 10 тисяч осіб. Прикордонники визнають, що ситуація напружена, але от відкрити додаткові пункти пропуску, на жаль, не можуть. Усе зупиняється на процесі перемовин, коли бойовики відмовляються пропускати людей та транспорт на нових напрямках. Так уже сталося в Золотому на Луганщині, де побудували інфраструктуру, закупили дороге обладнання, нові модульні блоки. От тільки окупанти на тому боці приймати людей відмовилися.

Тож натепер на лінії розмежування працюють чотири повноцінних пункти пропуску на Донеччині і один пішохідний на Луганщині. Загальний потік по всіх КПВВ на добу – майже 30 тисяч людей. Наприкінці травня у зоні проведення АТО на Донбасі подовжили час роботи контрольних пунктів в'їзду-виїздуЧас роботи для КПВВ встановлено з 6:00 до 20:00.

Кореспондент ТСН Євгеній Агарков

Повʼязані теми:

Наступна публікація