Два десятки російських САУ і дурман у головах місцевих жителів. Як триває війна в Авдіївці

Два десятки російських САУ і дурман у головах місцевих жителів. Як триває війна в Авдіївці

Фото: Facebook/прес-центр штабу АТО

Військові навіть не зважають на поранення, а проросійські мешканці при нестачі аргументів кидаються на журналістів.

Найнебезпечніша ситуація в зоні АТО зберігається у секторі "Донецьк" на Світлодарській дузі та поблизу авдіївської промзони, яку ворожа артилерія обстрілює одразу з п'яти напрямків. Напередодні в Авдіївці поховали 19-річного юнака, який дістав смертельне поранення у голову, а у п'ятницю куля бойовиків поранила місцеву жительку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Однак минула ніч видалася чи не найспокійнішою за останній час на передових позиціях у промці. Домінували стрілецькі бої, котрі місцеві оборонці навіть не рахують за атаки. Однак на світанку, приспавши пильність українських бійців, бойовики вдарили з мінометів. 82-й калібр прилітав і вдень. Одно з бійців зачепило осколком – це його вже друге поранення за останні три дні. "Рикошет або камінці – не знаю. Ще попереднє не загоїлося", - каже він.

Військові в Авдіївській промзоні розповіли про важкий ранок після спокійної ночі

Військові в Авдіївській промзоні розповіли про важкий ранок після спокійної ночі

Армієць із позивним "Бармен" раніше працював лише на гарячих курортах Одеси, а нині він на найспекотнішій ділянці фронту. Каже, на промці хлопці не скиглять – і з дрібними пораненнями навіть не завжди ідуть до лікаря. "Десь сюди зайшов осколок від ВОГа – і так і залишився. Щоб його витягувати, мені треба розрізати пів плеча. Я звідси не буду їхати, у мене своє відділення тут, мої люди. Будемо до кінця. Зараз підштопають – і все буже нормально", - запевняє солдат.

Затятий тут і ворог. Його позиції розташовані на відстані 100, а подекуди й 50 метрів. У затишшя військові навіть перегукуються з терористами. "Ми запитали, скільки воюєте. Кажуть, півтора-два роки, і в аеропорту були. Досвід війни в них є", - кажуть українські бійці. Бойовиків тут інтенсивно підкріплює російський оборонмпром. Військові щоночі чують шум техніки. За інформацією розвідки, напередодні по той бік фронту з'явилося 20 самохідних артилерійських установок.

Уже в тилу не вщухає інша війна – за гроші од "Червоного хреста" товпляться авдїївці. В іншому кутку міста стоять у черзі медики – вже за водою. У місті після потужних обстрілів уже третю добу немає світла. Але чому – тут розуміють не всі. "Неподобство яке – прийшли визволителі!", - кажуть про українських військових люди в білих халатах. На запитання про те, чи Україна винна в російській агресії, відповідають: "Де ви Росію бачите? Ми бачимо тільки, де стоять українські солдати, гармати і ракети". Після чого журналістів просто відштовхують і агресивно вимагають забиратися.

Коли у місті відновлять світло – міський голова навіть не обіцяє. Він каже, що досі Авдіївка отримувала електрику разом із заводом гігантом – коксохімом. А відновити постачання заважають постійні обстріли. "Щоби туди зайшли майстри, потрібно домовитися між військовими про припинення вогню", - твердить Юрій Черкасов. І хоча місто і завод заживлені від однієї мережі, коксохім парує на повну, а Авдіївка страждає без світла, води і ще люди мають великі проблеми зі зв'язком. Тож війна триває як на передовій, так і в тилу.

Кореспондент ТСН Ганна Бока

Повʼязані теми:

Наступна публікація