Дві чеченські війни та анексія Криму. Як мордвинський прокурор Халіков наводив лад у "ДНР"

Дві чеченські війни та анексія Криму. Як мордвинський прокурор Халіков наводив лад у "ДНР"

Прокурорський "відпускник" почав свою військову кар'єру в Україні ще під час захоплення Криму, а далі відзначився вже на Донбасі, де надалі отримав одну з найвищих посад квазіреспубліки - "генпрокурора "ДНР".

На допомогу ватажкам "Л/ДНР" Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому Кремль відряджає генералів та політичних радників. ТСН.ua спільно з контррозвідкою СБУ збирає дані про громадян Росії, які беруть участь у створенні квазіреспублік.

У попередніх публікаціях йшлося про знищеного у Сирії генерала Валерія Асапова і про генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі, а також про генерал-лейтенанта Михайла Теплинського, приїзд якого на окуповані території прирівнювався до Армагеддону.

У політичному полі на Донбасі відзначився російський націоналіст латиського походження Олександр Казаков, який став іміджмейкером ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

Наступним увагу привернув так званий колишній генпрокурор "ДНР", 47-річний Равіль Халіков, родом із Мордовії.

Мордовський прокурор із військовим бекграундом

Халіков Равіль Закарієвич народився 23 лютого 1969 року в селі Білозір'я Ромодановського району Мордовії.

Равіль Халіков

1987 року закінчив Челябінський юридичний технікум за фахом "Правознавство в системі соціального забезпечення". Після перерви на службу в армії Равіль повернувся до навчання, вступивши на юридичний факультет Мордовського університету ім. М.П. Огарьова.

Закінчивши його 1994 року, влаштувався в прокуратурі Мордовії. Обіймав посаду старшого слідчого відділу з особливо важливих справ. Від червня 1997 року - прокурор відділу Московської транспортної прокуратури.

2000-го року вирушив служити за контрактом командиром до парашутно-десантного взводу.

Від грудня 2001 року і до останнього моменту очолював відділ із захисту прав власності Територіального управління Росмайна у Москві.

2002 року Равіль Халіков закінчив Російську академію державної служби при президенті Російської Федерації за спеціалізацією "фінанси, кредит і податки". 2004-го пройшов професійну перепідготовку за програмою "Державне управління і національна безпека".

Як працює російське телебачення

Як працює російське телебачення

2006 року став кандидатом економічних наук, а 2012-го - професором. 

Має військове звання - майор. 1995 року брав участь у бойових діях в Афганістані, а також в Чечні, де очолював слідчо-прокурорську групу Кавказької регіональної прокуратури. Потрапив також і на другу чеченську війну 2000 року. Нагороджений орденом Мужності і 16 медалями.

Халіков є віце-президентом Всеросійської федерації тхеквондо, має чорний пояс, 1 дан. Вільно володіє татарською, трохи знає німецьку. Є заступником керівника Міжрегіональної громадської організації "Мордовське земляцтво" у Москві. Член "Єдиної Росії".

Одружений. Має сина і трьох дочок, найменшій - вісім років. Також має двох старших братів. Один - заступник начальника управління Російського економічного університету ім.Плеханова, інший керує власною фермою.

Від 2000 року Халіков активно подорожував. Найбільш популярним його туристичним напрямком була Туреччина, також був у Хорватії, Греції, Тунісі та на Кіпрі.

До роботи на донбаських терористів Халіков постійно проживав у Москві. Має громадянство Російської Федерації.

Сумлінна служба під час анексії Криму

У березні 2014 року Халіков брав участь в анексії Криму. Під час захоплення півострова йому було доручено командувати розвідувальним взводом.

Так про це журналістам розповів його брат Фяріт: "Брат до призначення генеральним прокурором "ДНР" працював у Росмайні в Москві. Коли стали відбуватися події в Україні, він взяв відпустку за свій рахунок і полетів до Криму. Там він підтримував ополчення".

За свої "заслуги" Халіков отримав дві медалі. Уряд РФ видав йому медаль "за захист Криму", а Міноборони РФ - "за повернення Криму".

Головний "прокурор" і силовик терористів "ДНР"

"Відпустка" Халікова у Криму не скінчилася. На початку травня його відправили у Донецьк, який тоді вже захопили терористи. Тут він у тому ж чині командира розвідвзвода "підтримував братній народ південного сходу України".

Зокрема, отримав нагороду за кілька бойових операцій, в тому числі на території аеропорту Донецька.

Очевидно, що Халіков добре проявив себе як під час анексії Криму, так і під час терористичної діяльності на Донбасі, тож вже наприкінці травня 2014 року, зважаючи на його прокурорський досвід, йому виділили одну з найвищих посад квазіреспубліки – "генпрокурора "ДНР".  А також присвоїли класний чин – дійсний державний радник юстиції.

Серед перших його кроків на новій посаді стало відкриття "справи" проти власника компанії СКМ Ріната Ахметова за "несплату податків" та "спробу повалення влади".

У червні головний "прокурор" терористів заявив в інтерв'ю телеканалу "Россия 24", що в східних регіонах загинуло багато "ополченців" і мирних громадян, і про те, що українська авіація здійснювала бомбардування, а снайпери розстрілювали мирних жителів.

Він також неодноразово давав розгорнуті інтерв'ю й іншим російським та сепаратистським виданням, на кшталт "Русской весны", "Свободной прессы" тощо. У них він запевняв, що "ДНР" житиме за законами, а також висловлював впевненість, що "Америка воюватиме до останнього українця".

За словами брата, Халікова на Донбасі називали "прокурором, який воює", оскільки, окрім своїх посадових обов’язків, він бере участь у бойових операціях.

За свою роботу Халіков отримував чималі гроші. Згідно з "прайс-листом", що потрапив до рук контррозвідки СБУ, його посадовий оклад складав 3 тисячі доларів. Для порівняння, його заступники отримували по 2,5 тисячі доларів, а звичайні прокурори по 550 доларів.

Генпрокуратура України порушила справу проти новоспеченого "генпрокурора" за створення терористичної організації.

"Встановлено, що в травні поточного року (2014, - ред.) цей радикально налаштований громадянин, який брав участь у терористичній організації "ДНР", протидіяв діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Так, з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади він був призначений на посаду Генерального прокурора "ДНР", - йшлося у повідомленні прес-служби ГПУ.

Проте кримінальна справа Халікова не зупинила. Вже за кілька місяців він отримав підвищення - його було призначено "віце-прем'єром" із силових питань "ДНР". На цьому посту він змінив Володимира Антюфєєва, який до донбаського досвіду відзначився у Придністров'ї, де був "міністром держбезпеки".

Сатисфакція

Відбувши свій термін на Донбасі, Халіков повернувся до Москви, де, за даними місцевих ЗМІ, на початку вересня отримав посаду помічника голови Головного слідчого управління Слідчого комітету (ГСУ СК).

"Халіков відповідає за дотримання дисципліни. Він відстежує, о котрій приходять на службу співробітники, як зберігають речові докази, документи та інше. Відомо, що в його команді близько десяти осіб. У цьому складі вони проводять перевірки кілька разів на тиждень", - пишуть ЗМІ з посиланням на новинний телеграм-канал Mash.

Щоправда, офіційного підтвердження цієї інформації так і не було опубліковано.

Повʼязані теми:

Наступна публікація