ГПУ склала підозру екс-ватажку бойовиків Безлеру, який по-звірячому катував українських полонених

ГПУ склала підозру екс-ватажку бойовиків Безлеру, який по-звірячому катував українських полонених

Фото: joinfosmi.livejournal.com

Бойовик влаштував у Горлівці справжні катівні.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що 15 січня було складено повідомлення про підозру росіянину Ігорю Безлеру, одному з колишніх ватажків терористичної "ДНР".

Він повідомив, що його звинувачують у воєнних злочинах, передбачених статтями №146, №437 і №438.

"Ми можемо говорити про готовність в разі ухвалення Верховною Радою відповідного рішення завершити цю справу, і передати на ознайомлення, а потім до суду", - заявив Луценко.

За словами генпрокурора, слідство встановило, що в місті Горлівці ватажок незаконного збройного формування терористичної "ДНР" Безлер влаштовував спражні катівні.

Захоплені Безлером військові ЗСУ, правоохоронці та цивільні зазнавали жорстоких тортур, а окремі – були вбиті. Полонені утримувались у непридатних для цього приміщеннях, отримували обмежену кількість харчів, води, були позбавлені можливості нормально справляти фізіологічні потреби та отримувати меддопомогу.

Як розповіли допитані, які утримувались в захоплених будівлях Горлівки, особисто Безлером або за його наказам проводились так звані допити – нелюдські катування. Людям прострілювали ноги, ламали кістки молотками, катували струмом і розпеченим паяльником, полонених душили, кастрували та знімали з них скальп.  

Один зі свідків був присутнім під час розстрілу понад 30 полонених. Як розповів Луценко, підлеглі Безлеру представники чеченської національності щовечора шикували полонених та розстрілювали кожного п'ятого.  Окрім цього, полонених змушували ходити замінованим полем – в результаті загинули десятки осіб.

Свідки розповіли і про інші нелюдські жахи: полонених підвішували, заживо знімали з них шкіру, а інших бранців змушували дивитися на це. Їх же змушували розчленовувати тіла померлих.

Раныше Генеральна прокуратура України завершила слідство про тих, хто віддавав накази, що призвели до масових вбивств і поранень на Майдані у центрі Києва у лютому 2014 року. Луценко також назвав прізвища причетних до масових вбивств. Генпрокурор уточнив, коли справа надійде до суду - одразу після рішення Верховної Ради про подовження процедури заочного засудження.

Повʼязані теми:

Наступна публікація