Грузин-доброволець АТО, якого розшукує РФ, просить статус біженця в Україні

Грузин-доброволець АТО, якого розшукує РФ, просить статус біженця в Україні

Грузин-доброволець АТО, якого розшукує РФ, просить статус біженця в Україні

Фото: facebook.com/Лариса Сарган

Російська сторона не надала необхідного обсягу документів за звинуваченням Церцвадзе.

Громадянин Грузії Гія Церцвадзе, який воював за сили АТО на Донбасі і екстрадиції якого вимагає Росія через звинувачення у вбивстві, подав прохання про отримання статусу біженця.

Про це повідомила його адвокат Ксенія Проконова на прес-конференції в Києві, передає Ліга.net.

Зазначається, що 2015 року також було подано два прохання про отримання ним українського громадянства, одне з яких він подавав особисто. Своєю чергою, інше було подано за підписом тодішнього глави СБУ Валентина Наливайченка, який просив надати Церцвадзе громадянство за видатні бойові заслуги. Однак зараз невідомо, що з цими документами.

"Ми вступили в процедуру надання статусу біженця, оскільки Гії дійсно загрожує небезпека від органів РФ. У разі його видачі, йому там загрожує смертна кара. Я думаю, ми навіть не дочекаємося судового провадження, він просто загубиться на території РФ. Тому видавати його не можна", - заявила Проконова.

Адвокат також зауважила, що ведеться спілкування з українським Інтерполом щодо Церцвадзе.

"Багато хто запитує, чи продовжує він висіти в розшуку Інтерполу чи ні. Є таке поняття як деактивація карти (розшуку - Ред.). Зараз там просто знятий активний пошук, деактивація не включена, тому що він затриманий на території України, але продовжують бути підстави для його розшуку в інших країнах. Саме з цієї причини Гія не покидатиме територію України", - сказала Проконова.

Окрім того, адвокат заявила, що російська сторона не надала необхідного обсягу документів за звинуваченням Церцвадзе.

Нагадаємо, що громадянин Грузії Гія Церцвадзе був затриманий 15 січня 2017 року в аеропорту Жуляни. Його оголосила в міжнародний розшук Росія за звинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, скоєних у 2003 році на території Сочі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація