Іміджмейкер Захарченка та ідеолог "Новоросії". Як кремлівський політолог Казаков "отруює" Донбас

Іміджмейкер Захарченка та ідеолог "Новоросії". Як кремлівський політолог Казаков "отруює" Донбас

Фото: ТСН.ua

Казаков досі провадить бурхливу діяльність, щоправда, його заяви стали більш різкими, і в них почали лунати погрози в бік Кремля.

На допомогу ватажкам "Л/ДНР" Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому Кремль відряджає генералів та політичних радників. ТСН.ua спільно з контррозвідкою СБУ збирає дані про громадян Росії, які беруть участь у створенні квазіреспублік. 

У попередніх публікаціях йшлося про знищеного у Сирії генерала Валерія Асапова і про генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі, а також про генерал-лейтенанта Михайла Теплинського, приїзд якого на окуповані території прирівнювався до Армагеддону.

Як працює російське телебачення

Як працює російське телебачення

Цього разу в поле зору впав політичний радник ватажка "ДНР" Олександра Захарченка та ідеолог "Новоросії" Олександр Казаков, який і досі працює на Донбасі.

Так, 25 вересня Казаков оголосив про плани бойовиків "забрати" території, які зараз контролює Київ, якщо російська влада відмовиться підтримувати "Л/ДНР".  Такий закид більше схожий на шантаж Кремля, адже йде від людини, приставленої до Захарченка саме російським куратором донецьких бойовиків, помічником Путіна Владиславом Сурковим.

Російський націоналіст, видворений з Латвії

Казаков народився у Ризі 1965 року. Навчався у Московському державному університеті ім.М.В.Ломоносова (МДУ) на філософському факультеті за спеціалізацією "російська релігійна і політична філософія". Проте виш так і не закінчив.

Друкувався в газеті "Атмода" Народного Фронту Латвії. Згадуючи про свою роботу в газеті, колега Казакова, депутат латвійського сейму Микола Кабанов заявив, що завданням "Атмоди" був максимальний розкол будь-яких спроб об'єднання росіян. Це робилося, щоб забезпечити перемогу латиських націоналістів у виборах 1993 року до Сейму Латвії.

Фото: Комсомольская правда

Водночас сам Казаков називає себе російським націоналістом. Згодом він заявив, що розчарувався в лідерах Народного Фронту, які, за його словами, обманювали росіян агітацією за незалежність Латвії. Після цього, 2003 року, Казаков, вже прийнявши підданство РФ, очолив "Штаб захисту російських шкіл" і був активним учасником Об'єднаного конгресу російської громади Латвії.

За рік організував багато масштабних акцій протесту російських школярів. У вересні 2004 року був висланий з Латвії як особа, що представляє загрозу національній безпеці. Тоді латвійська поліція запідозрила Казакова у розпалюванні расової ненависті та закликах до насильства. Але кримінальну справу щодо нього так і не було порушено. Варто зазначити, що 2004 року Латвія вступила в Євросоюз і стала членом НАТО.

Від 2003-го до 2005 року Казаков працював позаштатним радником з міжнародних питань лідера російської лівої національно-консервативної партії "Родина" Дмитра Рогозіна. До речі, сам Рогозін зараз є віце-прем'єром Росії і спецпредставником президента РФ Путіна щодо Придністров'я.

Також Казаков був куратором проектів "Молодой "Родины". Партія відома своїми акціями проти нелегальної міграції. Під гаслами "Москва для москвичів" вони вимагали провести перепис мігрантів і посилити над ними нагляд.

Від 2006 року Казаков припинив співпрацю з Рогозіним, ставши ідеологом і консультантом молодіжного прокремлівського руху "Местные", який позиціонував себе як об'єднання на підтримку політики президента Путіна і губернатора Московської області Бориса Громова. На той момент на політичній арені вже існували аналогічні молодіжні організації, такі як "Наши" і "Молодая гвардия". Заступництво всіх трьох організацій російські ЗМІ приписують помічнику президента РФ Владиславу Суркову.

Ідеолог "Новоросії"

З початком російської агресії в Україні Казаков став учасников процесу зі створення квазідержав на території Донбасу.   

Наприкінці вересня 2014 року в Москві самопроголошений глава "Народного фронту Новоросії" Олег Царьов (колишній регіонал) зібрав перше засідання новоствореного "Центру стратегічного планування при парламенті Новоросії". Очільником центру виявився саме Казаков.

Примітно також, що "Центр" було засновано за підтримки Експертного центру Всесвітнього Російського Народного Собору (ВРНС). ВРНС заснували члени російського православного духовенства. Головою Собору є Патріарх Московський і всієї Русі Кирило.

На шість років в'язниці засудили одного з ідеологів провального проекту "Новоросія"

На шість років в'язниці засудили одного з ідеологів провального проекту "Новоросія"

За словами Царьова, "Центр" мав займатися питаннями ідеології та стратегічного планування, а головним його завданням було представити культурний, соціальний, ідеологічний, релігійний та інші "образи регіону". Експертами "Центру" виступили росіяни - філософи, публіцисти, журналісти, більшість з яких схиляються до ультраправих націоналістичних ідей.

Однак проект "Новоросія" довго не протягнув і бурхлива діяльність "Центру" поступово згасла до кінця 2014 року. Тим не менш Казаков встиг зробити декілька заяв і роздати інтерв’ю, зокрема "Комсомольской правде", яка представила його як "професійного політолога і політичного радника".  

Так, Казаков запевняв, що на Донбасі триває "народна війна", і розповідав про вибори, які сепаратисти готували на окупованих територіях. Вже тоді він висловлював підтримку ватажку донецьких терористів Захарченку: "Стосовно Захарченка дійсно виданий народний мандат довіри. Він його заслужив. І видно, що він переможе".

Критика Мінських угод і робота на "ЛНР"

2015 року Казаков дещо відволікся від Донбасу, зайнявшись створенням російського телеканалу "Ракета" в компанії з російськими акторами Михайлом Пореченковим та Іваном Охлобистіним. Щоправда, цей проект також виявився "мертвонародженим", а канал так і не почав мовити.

Тим часом Казаков продовжував брати участь в обговоренні подій на Донбасі. Зокрема, навесні активно критикував Мінські домовленості, запевняючи, що вони марні. Проте пізніше, коли трохи стихли бої і почали точитися активні розмови про те, що Кремль "зливає" Донбас, Казаков вже казав, що Кремль налаштований на те, щоб "запустити реальний Мінський процес", тому що він вигідний перш за все Москві.

Яким вчинком Путін перекреслив Мінські угоди і що Києву робити далі

Яким вчинком Путін перекреслив Мінські угоди і що Києву робити далі

Також він висловлював своє бачення майбутнього донбаських "республік". За першим сценарієм, вони мали бути "незалежними в повному сенсі цього слова". Щоправда, Казаков розумів, що цей варіант найменш вірогідний, тому пропонував і другий: економічна та політична кооперація з Україною, причому "республіки" мають лишитися у складі України в автономному режимі.

Крім того, влітку 2015-го Казаков засвітився і в "ЛНР". Він був ідеологом і куратором громадського руху "Мир Луганщини", який, як пишуть ЗМІ, опоненти називали "кишеньковою партією" Олександра Єфремова, колишнього регіонала, який зараз перебуває під домашнім арештом через обвинувачення у сприянні сепаратизму. 

Зараз "Мир Луганщини" підпорядковується напряму ватажку "ЛНР" Ігорю Плотницькому, який, як планувалося тоді,  збирався брати участь у виборах, що передбачалися Мінськими домовленостями.

Іміджмейкер Захарченка

Наприкінці 2015 року Казаков сфокусувався на іміджі "ДНРівського" ватажка Захарченка, організовуючи різноманітні заходи, які мали на меті підвищити популярність терориста, хоча насправді викликали більше глузувань та критики, як серед колег Казакова, так і у пересічних українців, що проживають на окупованій території.

Так, було створено дитячу організацію "Захарівці". На її логотипі був профіль Захарова у стилі зображень Леніна у минулому. А один із членів "ДНР" у своєму виступі порівняв день заснування організації із днем створення піонерського руху СРСР.

Також були мітинги на підтримку Захарченка. Один із найбільш резонансних відбувся взимку 2017 року на підтримку захоплення Єнакієвського металургійного заводу. Людей зігнали на акцію з плакатами "Підтримуємо рішення глави ДНР", "Ні тонни вугілля Україні", "Введення зовнішнього управління - збереження робочих місць".

Крім того, Захарченко висловлював чимало погроз і планів на "бойові походи" на Київ і Лондон. Періодично також з'являлися такі іміджеві ходи як зважування Захарченком пістолета на ринку, щоб перевірити точність вагів, тощо.

Все це викликало критику зі сторони інших ідеологів "республік", зокрема Стрєлкова, Пургіна, Лягіна, Безлера, Ходаковського. У відповідь Казаков зібрав місцевих блогерів з вимогою підтримувати у читачів безмежну любов до "республіки" та формувати негативний образ згаданих вище критиків. Проте про існування "чорного списку Казакова" одразу ж стало відомо, що призвело лише до більш активних глузувань.

Заяви Казакова щодо України у цей час також стали більш різкими та безапеляційними. Зокрема він заявляв, що на неокупованій території Донецької області "живуть наші люди" і вся ця земля "де-юре є територією ДНР". Називав Україну "державою-терористом", яка "підриває лікарні та школи".

Терорист Захарченко надумав створити "Малоросію" замість "Новоросії"

Терорист Захарченко надумав створити "Малоросію" замість "Новоросії"

Дійшло до того, що у вересні 2017 року Казаков пригрозив новим наступом, який можна трактувати як погрозу як Києву, так і Москві, щоб остання не вирішила раптом "забути" про Донбас.

"Росія тільки в тому випадку відмовиться від економічної допомоги, якщо відмовиться від політичної підтримки республік. Але якщо Росія відмовиться від республік, то Путін не зможе впливати на республіки і стримувати їх від того, щоб забрати свої, тимчасово окуповані Києвом території військовим способом. А потім забезпечити свою безпеку шляхом знищення джерела агресії за своїми кордонами", - написав радник Захарченко.

За словами Казакова, російська підтримка є для Києва гарантією того, що формування "Л/ДНР" не підуть вперед і не стануть захоплювати нові території.

Поки що Казаков продовжує роботу на Донбасі, постійно оновлюючи свій мікроблог у Twitter та сторінку у Facebook новими дописами про Донбас та Україну, де зокрема, тішиться вибухам на військових складах у Калинівці та критикує українську владу.

Щоправда, постає запитання: як довго ще йому дозволять продовжувати свою діяльність, зважаючи на жорстку критику від колег по цеху та виголошені погрози на адресу Кремля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація