Інспекція українських позицій разом з бойовиками офіційно скасовується: у Зеленського назвали причину

Інспекція українських позицій разом з бойовиками офіційно скасовується: у Зеленського назвали причину

Фото: Фото Наталії Нагорної/ТСН

Там "поспівчували" терористам, які "не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області".

В Офісі президента заявили, що погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ одноразового інспектування однієї точки на Донбасі не відбудеться через постійні зміни запитів російської сторони.

Про це повідомляє пресслужба ОП.

Там пояснили, що отримали від терористів низку вимог, "що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника".

У Зеленського заявили, що "віра у власну пропаганду та відірваність від реальності" заважає бойовикам адекватно оцінювати події, Там вважають, що представники незаконних збройних формувань хочуть піару замість миру.

"Якщо в Донецьку не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, й тепер у випадковому порядку обирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати", — йдеться в заяві Офісу президента.

В ОП  наголосили, що українська сторона з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності погодилася на те, щоб представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України.

Українська сторона, відповідно, звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, у яких моніторингова місія справді фіксувала факти наявності порушень. Однак адекватної відповіді не отримали.

"Запропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура. Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких – відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів", — додали там.

"Враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основні здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена", — йдеться в заяві.

  • У неділю, 6 вересня, на Донбасі після майже півтора місяця тиші сталося загострення: через обстріл терористів загинув український військовий.
  • Цьому передували закиди бойовиків про те, що українська сторона нібито облаштовує нові позиції. Інспектори ОБСЄ це не підтверджували.
  • Утім, на засіданні ТКГ 9 вересня домовилися провести спільну інспекцію українських позицій. Спільну — разом із представниками бойовиків. Рішення спричинило скандал

Кравчук ексклюзивно розповів подробиці інспектування позицій українських військових в районі селища Шуми

Кравчук ексклюзивно розповів подробиці інспектування позицій українських військових в районі селища Шуми

Повʼязані теми:

Наступна публікація