Із димовою завісою і вогневим прикриттям: військові розповіли, як рятували з передової під Луганськом поранених побратимів

Із димовою завісою і вогневим прикриттям: військові розповіли, як рятували з передової під Луганськом поранених побратимів

Воїнів, які несли їжу на позиції, "уполював" ворожий снайпер.

Навколо українських позицій у районі Станиці Луганської та Щастя знову вибухають ворожі міни, годинами поспіль розриваються гранати й свистять кулі снайперів. Після місячного затишшя окупанти знову взялися за провокації, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Українських воїнів ворог намагається підловити зненацька. Цивільних жителів ті снаряди, запевняють військові, не потурбували, а от молоденькому місцевому бойовому псу Славіку боляче зробили. "Це з АГС прийшов. Вони закидали тут всю територію –попадало на гілля і засипало все, що було внизу", - кажуть бійці. Наших хлопців оминули осколки, але не кулі. "Двоє наших хлопців переносили обід і були поранені. Один в ногу, один в живіт", - розповів командир бригади Володимир Шведюк.

Позиції українських військових на передовій активно обстрілюють з різних видів зброї

Позиції українських військових на передовій активно обстрілюють з різних видів зброї

Два приглушених хлопки пролунали майже одночасно, їх навіть ледь розчули, але вже за мить пара куль продзеленчали поруч. "Ми почули постріли, але подумали, що це провокація. Кулі пройшли навиліт, і коли були постріли, то кулі вдарили вже отут в асфальт", - кажуть очевидці. Наступної хвилини витягати поранених побратимів мчала ціла рятувальна группа. "Хлопці зібрали групу одразу евакуаційну, закрилися димами, щоб вони дали нам винести, прибігли туди, евакуювали", - розповів військовослужбовець ЗСУ із псевдо "Борода".

Те, про що він тепер так спокійно розповідає, насправді було доволі гучним. "Доводилося відтягувати вогонь трохи на себе, оскільки противник намагався постійно зашкодити евакуації", - зізнається військовослужбовець ЗСУ з позивним “Мєтіс”. Командир запевняє, що від звичайних автомата з кулеметом хлопці були захищені, але ті постріли з Веселої гори були зроблені з іншої зброї. "Явно снайперами-професіоналами на граничній відстані! Постріли були зроблені з відстані 1100-1200 метрів", - пояснив Володимир Шведюк.

Саме такі, не місцеві, професіонали регулярно приїздять на український Донбас із сусідньої країни. Вони немовби складають іспити з майстерності дистанційного вбивства. "Пов’язано, мабуть, там з випробуванням сучасної зброї. Ймовірно, відточування навиків", - припускає командир батальйону Євген.

Обидва поранені воїни нині у харківському шпиталі, їх прооперували. Бійці вже при тямі, посміхалися та обіцяли повернутися на захист Щастя, адже спокуса відстанню тут просто шалена: від "нульової позиції" до окупованого Луганська відстань менша, ніж ніж від середмістя столиці до будь-якої околиці Києва. Ось одразу за мостом лінія електропередач, де Весела гора і позиції бойовиків, а за нею починається окупований Луганськ. Подолати цю відстань у кілька кілометрів – завдання цілком реальне. Мало того, його можна виконати просто блискавично – і кожен солдат мріє опинитися на передовій у ту мить, коли нарешті надійде наказ на визволення українського обласного центру.

Кореспондент ТСН Олександр Моторний

Повʼязані теми:

Наступна публікація