Із дна Київського моря разом з гелікоптером РФ дістали тіла двох окупантів: подробиці операції

Із дна Київського моря разом з гелікоптером РФ дістали тіла двох окупантів: подробиці операції

Спецпризначенці-водолази дістали з Київського моря російський гелікоптер МІ-35М із десантом на борту і бойовою ракетною установкою.

Це вже друга ворожа бойова машина, яку у Вишгородському районі нацгвардійці підняли з дна. Пілоти гелікоптера мали на меті бомбардувати столицю некерованими авіаційними ракетами і висадити російський десант на суші. Проте наші оборонці вчасно збивали ворожі машини у небі над Дніпром, йдеться в ТСН.

На сонці біля Дніпра висихають уламки ударного МІ 24 з червоною зіркою та написом країни-окупантки. Все, що залишилося від гелікоптера після влучного пострілу українських військ у перший день повномасштабного вторгнення. Водолазна група нацгвардійців дістала їх з Київського моря кілька тижнів тому. Бійці буксирували уламки ворожої машини до того самого пірсу, сюди ж доставлятимуть другий ворожий гелікоптер, знайдений на дні.

Водолази одягаються, аби страхувати буксирування збитої бойової машини рашистів. На глибині 6 метрів вони закріпили її до троса катера. 

«Він лежить верх колесами, я не знаю, чи колеса розраховані на такі навантаження, чи зможемо взагалі його витягти. Видимість мала, до метра, повна темрява, навколо залізо стирчить», - кажуть водолази.

Щоб виявити уламки російських ударних машин на дні річки, водолази годинами проводили розвідку замуленого дна і аналізували відео 24 лютого. Тоді над Дніпром українські бійці намагалися збити якомога більше ворожих повітряних цілей. «Орієнтовно відштовхуємося від того, де було знято фото чи відео, і на місце йдемо», - розповідають водолази.

 У знайдених уламках гелікоптера - тіла двох російських пілотів. «Двоє - це в зоні видимості, можливо, ще є. Хотілося б з них доказову базу максимально зібрати, а далі можливо музей, можливо, якщо буде користь нашим повітряним силам якась, чи запчастини, чи уламки, мені здається, що воно було б так правильно», - каже боєць.

Катер тягне уламки гелікоптера, а вже на суші бойову машину тросом підтягують ближче до берега, далі чіплятимуть за кран, а водолази страхують під водою. З першого разу дістати масивні уламки не вдається – троси не витримують.

Бойова машина з пусковою установкою 80 мм ракет із зіркою російського триколора – це транспортно-бойовий гелікоптер МІ-35М. «Він ще не встиг нікуди вистрілити, це модифікація гелікоптера, який вважається ударно-штурмовим. Певно, в нього був перебитий хвіст, він втратив управління, почав крутитися на місці і одразу впав», - каже керівник групи водолазів НГУ «Душман».

Уражений ворожий гелікоптер підіймають повільно, аби він не розпався на частини. У кабіні помітно російських пілотів, які більше сотні днів були на дні.

Замулений, розтрощений і закручений, наче ящірка – так нині виглядає вертоліт, завислий у повітрі, який мав завдання обстрілювати столицю України.

До музею російсько-української війни його доправлять лише після того, як він висохне і його оглянуть слідчі. Тим часом водолазна група нацгвардійців розпочне пошук уламків збитого російського СУ-34.

Читайте також:

ІТвець із Київщини прийняв пологи у дружини за допомогою відео з YouTube, бо місцеву лікарню окупанти розбомбили

Військові витісняють ворога на Запорізькому напрямку, попри нарощення ним тут техніки і військ

ЗСУ "лупить" по окупантах російськими трофейними "Градами" (фото)

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація