Кінологи показали милих цуциків, яких виховуватимуть для бойових завдань на Донбасі

Кінологи показали милих цуциків, яких виховуватимуть для бойових завдань на Донбасі

Собаки нестимуть службу на блокпостах і шукатимуть вибухівку.

У кінологічному центрі поліції цуценят німецької вівчарки змалечку готують до роботи на блокпостах - шукати вибухівку, зброю, а також затримувати злочинців. Після початку війни в Донецькій і Луганській областях дуже бракувало як своїх поліційних собак, так і своїх кінологів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Півторамісячних цуценят відлучають від мами і починають виховувати – навчають відстоювати здобич і слухатися людини. "За м’ячик він готовий на що завгодно – і наркотики шукати, і послух виконувати", - каже кінолог про свого вихованця.

Цуценят німецької вівчарки змалечку готують до роботи на передовій

Цуценят німецької вівчарки змалечку готують до роботи на передовій

Успіх розкриття будь-якого злочину – коли собака і її наставник розуміють одне одного. "Як з чоловік з жінкою, якщо характерами зійшлись, значить, в житті в них буде все добре. Все добре, і служба нестись, і злочини розкриватись", - кажуть фахівці.

Далі кожного з цих цуциків чекає його старший напарник. Перед поїздкою на схід їх мають навчити затримувати злочинців, шукати вибухівку і міни. Важко повірити, що вже за півроку ці лагідні малі стануть суворими бойовими псами. Хтось затримуватиме порушників, хтось шукатиме вибухівку. Хто до чого схильний – таланти, запевняють кінологи, як і у людей, видно з дитинства.

Батько малюків, Джим, воїн уже досвічений, служив на блокпостах. "Працює по пошуку вибухових речовин та зброї, неоднократно їздили в зону АТО", - кажуть про нього кінологи. Запах тротилу пес відчуває одразу й подає сигнал. "Лягає – це значить, там знаходиться небезпечний прилад", - кажуть фахівці.

З початком російської агресії у 2014 році кінологічні центри Луганщини і Донеччини зникли: "Був відсутній особовий склад, були відсутні собаки". Отже, кінологів на схід щомісяця відряджали з усієї України. Нині розширяють штат – готуть цуциків для передачі на Донбас, щоби там уже своїми силами несли службу.

Із п'яти цуценят у зону конфлікту поїдуть троє. Звикати до вибухів малих ще не привчають – поки що підселили до сусідів, аби спершу звикли до звуків природних. Тут, у кінологічному центрі, таке сусідство називають соціалізацією малюків.

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація