Клімкін пояснив, яким чином ОБСЄ контролюватиме кордон на Донбасі

Клімкін пояснив, яким чином ОБСЄ контролюватиме кордон на Донбасі

Фото: УНІАН

Він також наголосив, що ефективного контролю над кордоном не хоче Росія

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснив, як ОБСЄ буде контролювати кордон на окупованому Донбасі, пише "Укрінформ".

За його словами, контроль над українсько-російським кордоном на окупованих територіях сходу країни можуть здійснювати або Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ або поліцейська місія ОБСЄ, про введення якої наразі точаться дискусії.

"Без контролю над кордоном ніякого подальшого просування і, звичайно, ніякої безпеки - інакше на нашу територію будуть і надалі затягувати і російські регулярні війська і зброя, і найманці, і боєприпаси, - не може бути і мови. Другий момент: нам потрібно, щоб кордон контролювався - чи це буде поліцейська місія ОБСЄ, чи СММ ОБСЄ", - сказав міністр. 

При цьому, Україна погодила із керівництвом СММ ОБСЄ "спеціальний підхід, який складається з трьох блоків". Першим блоком стали домовленості щодо розміщення СММ ОБСЄ спеціальних баз вздовж тієї ділянки кордону, яку не контролює Україна. Другим пунктом домовленостей між Києвом та ОБСЄ стало розміщення СММ ОБСЄ спецобладнання, яке і буде стежити за кордоном.

Третім пунктом договору стало розміщення представників СММ ОБСЄ в пунктах перетину кордону з нашої сторони.

Очільник МЗС також наголосив, що РФ намагається не допустити передачу контролю на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

"Росія не хоче жодного ефективного контролю кордону. Вона прекрасно розуміє, що коли кордон буде перекритий, то тоді почнеться реальна розмова - оскільки контроль над ситуацією буде мати фактично міжнародне співтовариство, ОБСЄ", - пояснив Клімкін.

Нагадаємо, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія готова погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ група спостерігачів на лінії розмежування на Донбасі отримала право носити особисту зброю. Він також додав, що завжди можна знайти прийнятний національний склад місії спостерігачів. За його словами, "… ми на такий компроміс готові, справа за іншими нашими партнерами".

Повʼязані теми:

Наступна публікація