Розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі. Контррозвідка СБУ викрила військового "Баркаса"

Розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі. Контррозвідка СБУ викрила військового "Баркаса"

Полковник мав забезпечувати терористів на Донбасі всім необхідним, але він думав тільки про себе.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР".

Цього разу СБУ розкрила полковника Збройних сил Російської Федерації Шипіцина Володимира, який командував 1-ю окремою мотострілецькою бригадою 1-го "армійського корпусу" окупаційних військ "ДНР".

Шипіцин народився 4 листопада 1975 року, проживав у Владивостоці. Він є кадровим російським військовим.

Як виявила контррозвідка, ще у 2012 році у званні підполковника Шипіцин обіймав посаду командира 1-го мотострілецького батальйону 36-ї окремої Лозовської Краснознаменної мотострілецької бригади (військова частина 06705, що дислокується у м. Борзя-3 Забайкальського краю РФ). З 2014 до 2016 року був начальником штабу 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту (військова частина 30926, м. Владивосток Далекосхідного військового округу Збройних сил Російської Федерації). У 2016 році призначений командиром цієї військової частини із присвоєнням військового звання полковник.

А вже в грудні 2016 року Шипіцина відправили на Донбас. За наказом військового командування МО РФ його було переведено до 1-го управління резервних формувань мотострілецьких військ 12-го командування резерву Південного військового округу ЗС РФ, яке базувалося у м. Новочеркаськ Ростовської області.

Варто зазначити, що 12-те командування резерву (серед російських військових та бойовиків – "дванашка") було створене наприкінці 2014 року військовою верхівкою Росії винятково як одиниця, яка забезпечувала прикриття для 1-го та 2-го "армійських корпусів", які і до цього часу діють на території Донбасу та де-факто є окупаційними військами РФ.

Через "дванашку" проходило усе матеріально-технічне, фінансове та кадрове забезпечення цих корпусів, створювались та облаштовувались склади зберігання військової техніки і боєприпасів, здійснювався нагляд за діяльністю полків та бригад окупантів, що дислокуються на території "ДНР" і "ЛНР". Саме у кадровому підрозділі 12-го командування відбувався розподіл та призначення відряджених до України російських офіцерів на конкретні посади та підміна їхніх справжніх прізвищ на вигадані. При цьому, навіть формувалися нові особові справи вже як на командирів підрозділів фейкових "міністерства оборони ДНР" чи "народної міліції ЛНР".

Саме так Шипіцин був призначений на посаду командира 1-ї окремої "слов’янської" мотострілецької бригади (військова частина 08801 т.зв. "Міністерства оборони ДНР", штаб якої і донині дислокується у м. Кальміуське (колишнє – Комсомольське) Старобешівського району Донецької області) та обрав собі позивний "Баркас".

Спочатку "Баркас" завів собі українську коханку, яка працювала у штабі корпусу. Мешканка Донецька, яка обіймала посаду заступника начальника фінансової служби 1-го "армійського корпусу", не заперечувала проти позаслужбових зв’язків з давно одруженим росіянином. Для зустрічей з нею Шипіцин наймав квартиру у Донецьку, де регулярно залишався на ніч в порушенням заборони перебування поза військовою частиною у нічний час.

"Період перебування "Баркаса" в Україні виявився нетривалим. Полковник Шипіцин за поширеною серед російських військових традицією значно більше часу приділяв спиртним напоям та протилежній статі (як виявилося, коханок у нього було декілька). Підлеглі охоче наслідували приклад командира - за період командування "Баркаса" у бригаді неодноразово траплялася загибель бойовиків не стільки через бойові втрати, скільки від звичайного пияцтва. Через недбалість було знищено декілька одиниць бойової техніки. Через низьку дисципліну особового складу "Баркас" регулярно отримував догани від керівництва", - розповідають в СБУ.

Але остаточно відкликати його з Донбасу російські генерали вирішили, коли чергова перевірка у бригаді виявила нестачу військового майна. Призначене за результатами перевірки службове розслідування засвідчило, що у цьому підрозділі відбувалися настільки масові та зухвалі розкрадання, що "Баркасу" вказали на вихід. Вищим військовим командуванням ЗС РФ ухвалено рішення про відкликання командира з України, яку "Баркас" залишив у вересні 2017 року. Після цього його сліди загубилися на просторах Російської Федерації.

"Практично немає сумніву, що "Баркас" - Шипіцин, незважаючи на догани, службові прорахунки та нанесені збитки, продовжує перебувати у лавах величезної армії РФ. Адже, як свідчить досвід виявлення та вивчення російських офіцерів окупаційних військ, практично кожен з них має у кар’єрі подібні "подвиги" та "досягнення", що не заважає їх просуванню по службі", - резюмує контррозвідка.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Віталія Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою. Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР".

Зворотній бік окупації. Ризиковані зйомки ТСН.Тижня на території т. зв. "ЛДНР"

Зворотній бік окупації. Ризиковані зйомки ТСН.Тижня на території т. зв. "ЛДНР"

Повʼязані теми:

Наступна публікація