"Коли повернуся до Росії, мені ніхто не повірить": матір Агеєва розповіла про враження від України

"Коли повернуся до Росії, мені ніхто не повірить": матір Агеєва розповіла про враження від України

Фото: Reuters

Жінка також розповіла, що раніше сподівалася – армія допоможе її сину "вибитися в люди".

Матір полоненого російського військовика Віктора Агеєва – Світлана – розповіла про враження від відвідування України та зустріч із сином в Старобільському СІЗО.

Її слова наводить журналіст російського видання "Новая газета" Павло Канигін, який разом із нею приїжджав до України.

Перед тим, як Агеєва збиралася до України, їй зателефонували з російського ФСБ і дали зрозуміти, що служба знає про її плани і таку самодіяльність не вітає.

"Навіщо вам такі пригоди? Ви ж знаєте, що відбувається там, куди ви збираєтеся", – говорив їй чоловік, який представився співробітником місцевого УФСБ.

"Говорив таким вкрадливим приємним голосом. Не по собі мені якось стало. Ніби мене роздягли і все бачать", – згадує Агеєва.

За словами журналіста, дорогою до СІЗО Агеєва здебільшого мовчала, оглядаючи то присутніх, то види з вікна.

"Коли повернуся, почну розповідати, що бачила, і ніхто в селі не повірить. Скажуть, завербували, одурманили, вже уявляю розмови. Ну і добре!" – сказала матір полоненого про те, що може статися, коли вона повернеться до Росії.

Україна дозволила матері полоненого росіянина Віктора Агєєва зустрітись із сином

Україна дозволила матері полоненого росіянина Віктора Агєєва зустрітись із сином

Агеєва, вчителька англійської, також пригадала, яким був її син у молодості: "Десять років тому у нас, пам'ятаю, ставили стільникову вишку, в перший же день мені зателефонував дільничний: забирайте свого сина, він у вас заліз і сидить на самому верху. Ось він такий і залишився. Я сподівалася, що армія дасть йому змогу вирватися, почати жити, вчитися".

На запитання про те, що за ці два дні вона побачила в Україні, Агеєва відповіла: "Поклавши руку на серце, скажу, що очікувала трошки іншого. Але виявилося, що зустріли – такий теплий прийом і ставлення доброзичливе. Намагалися приділити увагу, поселили в готелі. Тобто ставлення було дуже гарне, таке людське. Я дуже вдячна їм".

Жінка також сказала, що їй не вдасться забути те, що сталося і вона зробить висновки.

"Висновок треба такий зробити, що не повинні люди стріляти один в одного. Не повинні. Країни повинні не воювати, а дружити. І щоб наші політики подумали про це, щоб не ставалися такі ситуації більше з нашими дітьми", – сказала вона.

Скалічений у полоні Жемчугов попросив російських матерів забрати синів з України

Скалічений у полоні Жемчугов попросив російських матерів забрати синів з України

Нагадаємо, 22 липня матір Віктора Агеєва вперше за 4 місяці зустрілася зі своїм сином у Старобільському СІЗО на Луганщині, де він наразі утримується. Для Агеєва, який заявив, що самовільно підписав контракт із "ЛНР", ця зустріч була несподіванкою.

Перед тим, як Агеєв побачив матір, він зустрівся із журналістами (російськими та іноземними), яким заявив, що точно не знає, скільки росіян було у його бригаді. Однак того ж дня глава СБУ Василь Грицак назвав імена й позивні 15 росіян, які були у бригаді Агеєва і воювали на боці бойовиків. За словами Грицака, ця інформація збігається з показами полоненого. 

Наразі Агеєву інкримінують тероризм.

Як відомо, у Луганській області затримали російського військовослужбовця Віктора Агеєва, якого, за даними ВВС, викликали на службу в Алтайському краї. Його матір, друзі і колишні товариші по службі підтвердили, що після строкової служби той залишився служити в армії за контрактом, який підписав у березні 2017 року. 

Матір Агеєва наполягала на тому, що її син перебував на службі у ЗС РФ і навіть отримав у травні цього року звання єфрейтора. Тоді як у міноборони РФ заявили, що полонений українцями в Луганській області росіянин торік звільнився в запас. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація