Командир підрозділу розповів, як брали у полон російських диверсантів у зоні АТО

Командир підрозділу розповів, як брали у полон російських диверсантів у зоні АТО

Командир підрозділу розповів, як брали у полон російських диверсантів у зоні АТО

Інструктор "Алекс" до останнього відстрілювався у засідці.

На Донбасі були затримані громадяни Росії, які воюють на боці терористів, які утримують частину Луганської і Донецької областей.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, зазвичай зустріти росіян серед бойовиків на передовій майже неможливо, тому що вони працюють у тилу ОРДЛО. Проте після невдалої військової розвідоперації ворога був затриманий Віктор Агєєв. Після 10 хвилин допиту він почав здавати своїх поплічників та командирів із так званої четвертої бригади терористичної "ЛНР", де командування очолюють росіяни. Відомо, Агєєв із весни полює на українців у складі розвідроти бойовиків. 

Своєю чергою, мати полоненого Світлана Агєєва заявила, що син підписав контракт із російською армією 18 березня цього року. Він вирушив служити в Батайськ, де базується 22 бригада спецпризначення. 5 травня він надіслав мамі копію наказу про надання звання "єфрейтор".

Світлана Агєєва, мати полоненного: "Я знала. Я була упевнена, що він влаштується за контрактом в одну із частин і служитиме".

Слід зазначити, що неподалік позицій українських військових фахово діяла розвідгрупа. Те, що це росіяни, ймовірно, є кадровими військовими, бійці збагнули буквально в першу секунду боєзіткнення. Диверсанти почувались упевнено та розслаблено, адже на фронті діє "хлібне перемир'я". На трофейному відео вони гучно святкували День Росії, а в цей час за ними спостерігали українці. Стало зрозуміло, що диверсійна група готувалась до переходу лінії розмежування. При цьому на позиціях росіян була встановлена шибениця.

Командир українського підрозділу "Геолог" вирішив спрацювати на випередження. Бійці дочекалися, поки ворожа група розділилась. Росіянин Віктор Агєєв та ще троє здались українцям без бою, коли на них була організована засідка. Вони чекали на повернення того, хто мав стати головним призом операції – російського інструктора роти. Його називали "Інструктор Алекс". Під цим позивним переховувався досвічений російський спецпризначенець Олександр Щерба. Майже від самого початку війни його вели українські спецслужби. Контррозвідка знала, що "Алекс" не тільки вчить бойовиків, як краще вбивати українців. Через нього працював один із каналів постачання зброї на окуповану територію.

"Алекс" та його 18-річний напарник думали, що повертаються до своїх, але йшли в засідку нашої розвідки.

Загалом на групу під керівництвом росіянина чекали півтори години. "Алекс" підійшов до місця, де була засідка. На пропозицію здатися він відкрив вогонь.

"Він професійно прикрився Олександром Суконіним, 18-річним хлопцем з міста Ровеньки. Тобто у нього були думки якось уникнути цього боєзіткнення. Про їхню підготовку свідчить те, що вони вдвох були поранені, але навіть пораненими вели бій, поки не були знищені", - пригадав "Геолог".

Натомість Вікторові Агєєву пощастило. У ролі "другого номера" командир міг би взяти із собою саме його, а не 18-річного хлопця. Навіть зараз, коли стає зрозумілим, що її дитину в чужу країну посилає на смерть її власний уряд, мати полоненого повторює улюблену мантру російської пропаганди. Жінка стверджує, що російських військових в Україні немає. Вона намагається вірити риториці російської влади.

Андрій Цаплієнко, Сергій Кисельов

Бійці розповіли про спецоперацію, під час якої схопили досвідченого диверсанта РФ

Бійці розповіли про спецоперацію, під час якої схопили досвідченого диверсанта РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація