Контррозвідка СБУ розкрила організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР"

Контррозвідка СБУ розкрила організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР"

Нацисти та шовіністи тренували бійців та відправляли їх на Донбас.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу мова піде про чергову "громадську" організацію, ідеологія якої повністю вписується у генеральний курс Кремля стосовно нашої держави – так званий "Імперський легіон".

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Це угруповання було створене 2014 року як бойове крило так званого "Русского Имперского движения", яке об’єднувало громадсько-політичні організації Росії з вкрай радикальною і шовіністичною ідеологією. Такі структури активно задіяні спецслужбами  РФ, які вміло використовують їх можливості як для придушення протестних настроїв і зведення рахунків з невдоволеними режимом громадянами, так і для дестабілізації ситуації у сусідніх країнах. Саме останній сценарій було реалізовано Російською Федерацією під час окупації частини території нашої держави 2014 року з активним використанням "Імперського легіону".

Формальними мотивом створення та подальшої участі "Імперського легіону" в терористичній діяльності на території України стало враження представників "Русского Имперского движения" від перебування у Києві під час Революції Гідності у лютому 2014 року.

Голова "Русского имперского движения" Воробйов Станіслав Анатолійович. Народився 2 червня 1960 року.

Колишній голова виконавчої колегії синкліту Всеросійської партії монархічного центру (ВПМЦ), член національного комітету російського соціал-патріотичного руху "Держава", національної політичної ради об’єднання "Русские", "головної ради "Союза русского народа".

Фото: СБУ

Голова російської громадської організації "Народна соціальна ініціатива" Бобров Дмитро Володимирович. Народився 6 травня 1974 року, у 2000-х роках очолював неонацистське угруповання "Шульц-88", учасники якого здійснювали напади на іноземців та громадських активістів. За створення екстремістської групи 2003 року був засуджений до 6 років позбавлення волі, після звільнення продовжив подібну діяльність вже з ухилом в імперський шовінізм.

Фото: СБУ

Керівник "Імперського легіону" Гарієв Денис Валіулович. Народився 13 березня 1978 року, громадянин РФ, мешканець Санкт-Петербургу.

Фото: СБУ

Після повернення з України, де ці діячі тісно спілкувалися з лідерами проросійських організацій, "православними активістами" та учасниками "Антимайдану", 17 лютого 2014 року "Русское имперское движение" виступило з офіційним "зверненням до російських національних організацій в Україні". Лідери російських нацистів озвучили думку про неминучу для росіян в Україні примусову українізацію "бандитським антинародним режимом" та протистояння з "бандерівськими радикалами" і закликали до розгортання "національно-визвольного руху". При цьому, "Імперський легіон" був покликаний забезпечити мобілізацію "русского движения" та військово-тактичну підготовку майбутніх учасників на базі керованого Денисом Гарієвим військово-патріотичного клубу "Резерв".

Плани "Легіону" почали втілюватися на практиці вже у квітні 2014 року, після організованої російськими спецслужбами серії захоплень адміністративних будівель СБУ, інших правоохоронних органів, державних адміністрацій у Донецькій та Луганській областях, а також проголошення так званих "народних республік".  З керівниками новоспеченої "ДНР" негайно був укладений "Меморандум про співробітництво", в якому вже відверто було закріплено зобов`язання російських націоналістів надавати псевдодержавному утворенню на Сході України інформаційне, матеріально-фінансове та військове сприяння.

Фото: СБУ

Перша належним чином підготовлена та екіпірована група "Імперського легіону" була відправлена у червні 2014 року до Слов`янська під командування Ігоря Гіркіна-"Стрелкова". Її відразу зарахували у розпорядження т.зв. другої роти Семенівського батальйону, яка здійснювала диверсійну роботу проти сил антитерористичної операції у районі села Семенівка.

Фото: СБУ

Це був лише початок. Взагалі, протягом 2014 року навчальний центр "Резерв", яким керував лідер "Імперського легіону" Денис Гарієв, підготував та направив на окупований Донбас понад 300 російських бойовиків. Фінансову підтримку проекту здійснювала санкт-петербурзька філія "Координаційного центру допомоги Новоросії", якій жертвували чимало коштів багато імперськи налаштованих росіян.

Варто уваги, що пліч-о-пліч з бойовиками "Імперського легіону" участь в окупації Донбасу брали також інші відверто радикальні та неофашистські організації РФ – "Коммунистический добровольческий  отряд", "Боевой отряд сопротивления "Б.О.С.", "Добровольческий отряд "Русское Национальное Единство", "Добровольческий отряд "Unite Continentale" та багато інших.

"Як і всі інші використані спецслужбами Росії радикальні формування, що могли в будь-який момент стати непідконтрольними, "Імперський легіон" фактично припинив постачання власних кадрів на територію України 2015 року. Цинічна політика Кремля не передбачала тривалої присутності в Україні справжніх нацистів, оскільки суперечила міфу про "українських фашистів та карателів". Але російські радикальні націоналісти своє існування не припинили, а лише повернулися на свою батьківщину", - вважають у розвідці.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою. Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Українська контррозвідка викрила на Миколаївщині мережу російської агентури

Українська контррозвідка викрила на Миколаївщині мережу російської агентури

Повʼязані теми:

Наступна публікація