Контррозвідка СБУ викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР"

Контррозвідка СБУ викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР"

Російські найманці допомагають бойовикам на Донбасі.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР".

Цього разу йтиметься про російських бойовиків середньої та низової ланки розвідувальних рот окупаційних військ РФ, які діють безпосередньо на передових позиціях лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях.           

За даними Контррозвідки, такі розвідувальні роти є у кожній бригаді та полку збройних формувань, які дислокуються на непідконтрольній Україні території. До їхніх функцій належить не лише класична розвідка, але й підготовка диверсій, створення мереж інформаторів на прилеглій до лінії зіткнення місцевості, мінування доріг. Також російським командуванням практикується залучення бойовиків-розвідників до провокаційних обстрілів блокпостів, пунктів пропуску, а також власних позицій, за чим неодмінно слідує галасливе звинувачення у інциденті українських військових.

Зазначається, що порівняно з іншими підрозділами саме у розвідувальних ротах найбільш високий відсоток росіян. Зокрема, українською контррозвідкою встановлено цілу низку громадян РФ зі складу розвідувальної роти т.зв. "100-ї окремої мотострілецької бригади (ОМСБР) 1-го армійського корпусу".

1. Командир розвідроти 100-ї ОМСБР 

Байков Микита Олегович, позивний "Беркут".

Він народився 29 липня 1975 року у місті Желєзнодорожний, Московської області Росії.

2. Командир 3 розвідувального взводу розвідроти "100-ї ОМСБР"

Дорохін Олег Анатолійович, позивний "Привид".

Він народився 22 червня 1969 року у місті Прокоп`євськ, Кемеровської області Росії. Розлучений, має двох дорослих дітей. В 1988-1990 роках проходив строкову військову службу в Афганістані, де отримав навички диверсійної роботи.

В СБУ вважають, що він приїхав до України через "негаразди у особистому житті, відчуття непотрібності та ностальгія за радянськими часами". Вирізняється ненавистю до українців, зневажливо ставиться до місцевих мешканців. Дорохін регулярно "йде у запої", чим охоче користуються підлеглі.

3. Командир 2 розвідувального взводу розвідувальної роти
100-ї ОМСБр

Арутюнян Гагік Мкртичович, позивний "Гога".

Народився 12 січня 1971 року. Громадянин Росії, зареєстрований за адресою: Московська обл., м. Руза, мікрорайон 1, кв. 36. На Донбасі з’явився ще 2014 року, брав участь в бойових діях у складі т.зв. "спецпідрозділу Варяг", зоною відповідальності якого на той час були Ленінський та Будьонівський райони Донецька.

4. Командир снайперського відділення розвідувальної роти
100-ї ОМСБр

Шайков В'ячеслав Олександрович, позивний "Шайтан".

Народився 21 червня 1981 року у селі Старе Устинове Єльнинського району Смоленської області, громадянин РФ (російський паспорт 6600266029), адреса проживання у Росії - м. Вязьма Смоленської області. У Донецьку мешкає за адресою: бульвар Шахтобудівників, буд. 11, кв. 4. Снайпер високої кваліфікації.

Цей бойовик має особливу прикмету. Він носить пов'язку на правому оці, через те, що він його втратив. У 2018 році був нагороджений "Георгіївським хрестом IV ступеня".

5. Розвідник розвідувальної роти 100-ї ОМСБр

 Півченков Тимофій Таїрович, позивний "Тімоха".

Народився 15 травня 1996 року. Громадянин РФ, проживав у місті Сафоново Смоленської області Росії. У жовтні 2018 року Півченкова в місті Донецьку заарештували співробітники ФСБ РФ та вивезли на територію Росії. Зараз він перебуває в РФ під слідством, оскільки раніше був оголошений в розшук за вчинення злочину у Росії (нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості).

"Загалом, досвід роботи українських контррозвідників дозволяє скласти доволі стандартний портрет типового росіянина-"добровольця", який бере участь у бойових діях на Донбасі. Здебільшого, це люди, які не змогли або не захотіли реалізувати себе в умовах сучасного життя, часто міняли місця роботи. Власної сім’ї переважно не мають, обмежені матеріально, зловживають спиртним. Не вміють налагодити стосунки з оточенням, при цьому у всіх негараздах звинувачують виключно інших, а не самих себе. За натурою агресивні. Багато росіян з числа непроханих гостей на батьківщині мають за плечима судимості, проблеми з правоохоронними органами та непогашеними банківськими кредитами.

Окремою категорією найманців є так звані "ідейні". Як правило, це колишні військові, які відчувають ностальгію за часами Радянського Союзу, переконані у гарній казці про "дружбу братніх народів". Деякі з них всерйоз вважають, що з українського боку воюють американці, поляки, литовці та хто завгодно, аби нашкодити Росії та її інтересам", - розповідає розвідка.

Після їхнього повернення до Росії влада РФ абсолютно не розглядає колишніх найманців як ветеранів бойових дій, підтримуючи легенду про "ихтамнет", яка вже давно відкинута усім світом.  

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Віталія Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою. Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. 

Українські військові розбили ворожу диверсійно-розвідувальну групу і захопили в полон шпигуна

Українські військові розбили ворожу диверсійно-розвідувальну групу і захопили в полон шпигуна

Повʼязані теми:

Наступна публікація