Контррозвідка СБУ викрила "Графа", який зібрав шпигунів ГРУ на Донбасі та торгував з терористами в Африці

Контррозвідка СБУ викрила "Графа", який зібрав шпигунів ГРУ на Донбасі та торгував з терористами в Африці

Росіянин зібрав агентурну мережу шпигунів ГРУ на Донбасі.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу йтиметься про громадянина РФ, який 2014 – 2016 роках виконував спеціальні завдання військової розвідки Російської Федерації - Головного управління (на той час ГРУ) ГШ ЗС РФ на окупованій території Луганської області – Андрій Вікторович Тіхоміров. Він народився 10 листопада 1972 року у місті Нижній Новгород (РФ). Під час перебування на окупованій Луганщині використовував позивний "Граф".

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Після прибуття до Луганська разом з групою інших російських громадян – нібито волонтерів –  "Граф" зареєстрував у фейковому "міністерстві юстиції ЛНР" громадську організацію під гучною назвою "Гуманітарне управління Центру координації "Нова Русь", яка потім називалася простіше – "Управління гуманітарних операцій ЛНР" ("УГО")

Фото: СБУ

Очолювана Тіхоміровим структура задекларувала гуманітарну допомогу "жертвам українських карателів". Але досить швидко з’ясувалося, що "УГО" цього робити не збиралося. Натомість, під прикриттям "Управління гуманітарних операцій ЛНР" діяла агентурна мережа ГРУ, яка здійснювала збір розвідувальної інформації в районі проведення АТО. 

З’ясувалося, що "Граф" та його підлеглі повною мірою володіють методами розвідувальної діяльності, які вміло використовували для вербування агентури серед місцевих прихильників "русского мира" та отримання даних про місцезнаходження підрозділів АТО, їх чисельності і озброєння. Крім цього, до агентурної мережі "Графа" також входили учасники "антимайданів" Одеської та Миколаївської областей, які використовували вже власні зв’язки для збору інформації про підрозділи ЗСУ, що дислокувалися на півдні України. 

Деякі подробиці Тіхоміров розкрив у інтерв’ю виданню терористів "Луганск-1".

Фото: СБУ

У ньому "Граф" визнав, що має значний досвід військової служби, а його колеги-росіяни з "Управління гуманітарних операцій" прибули в окупований Луганськ з Сирії, а інші на той час "перебували в строю". При цьому, 2014 року Росія ще не розпочала активну участь у війні в Сирійській Арабській Республіці (це відбулося роком пізніше), але ціла низка кадрових співробітників ГРУ в цій країні давно виконували розвідувальні завдання під прикриттям військових радників урядових силових структур. Як відомо, Тіхоміров - випускник відомого "Військового інституту іноземних мов" (м. Санкт-Петербург), який готував кадри для потреб розвідувальних органів СРСР, а згодом і Російської Федерації, зокрема і ГРУ. 

Фото: СБУ

Також він на камеру розповідав неймовірну історію про те, як нібито снайперка Нацгвардії вказала на блокпості просто донбаського хлопця, сказавши, що він снайпер бойовиків і його "розірвали двома БТРами, а голову розкатали танком".

Після того, як контррозвідка СБУ викрила та затримала більшість агентури Тіхомірова, "Граф" залишив окуповані території України

Але дещо згодом з’ясувалося, що колишній начальник "Управління гуманітарних операцій" продовжує виконувати завдання російської військової розвідки вже на інших континентах.

Зокрема, Тіхоміров офіційно обіймає посади президента міжнародної консалтингової компанії "Фінансовий дипломатичний центр" ("Finance Diplomatic Center", м. Нижній Новгород), а також ТОВ "Євроазіатський Консалтинговий Центр", яке фактично є його дочірнім підприємством.  

Очолювані "Графом" структури декларують просування продукції російських підприємств у країнах Африки, Азії та Латинської Америки в обмін на сировину. Під їх прикриттям Тіхоміров побував на Кубі, у Брунеї, В’єтнамі, Афганістані, Нікарагуа та інших країнах.

Фото: СБУ

Але стало відомо, що діяльність "Графа" має інший бік. Виявилося, що Тіхоміров та його підручні налагоджують зв’язки в Уганді, Конго та Нікарагуа для збуту великих партій озброєння та товарів військового призначення з РФ в обмін на кошти, отримані від незаконного обігу наркотиків, а також видобутий у Африці уран

Також з’ясувалося, що Тіхоміров підтримує тісні контакти з кримінальними колами та терористичними групами африканських країн, які здійснюють нелегальний видобуток золота. Зокрема, "Графом" велися переговори щодо обміну нелегально здобутого у Африці золота на великі партії зброї з РФ з лідерами так званої LRA ("Lords Resistance Army" -  "Господня армія опору", Уганда, має бази у Конго, Центральноафриканській Республіці та Південному Судані).

Одночасно "Граф" пропонував "LRA" свою допомогу у вербуванні військових інструкторів та найманців з числа ветеранів бойових дій на Донбасі для участі в антиурядовій діяльності в Уганді, Конго та Південному Судані.

Заслуговує уваги багаторічний ватажок цієї "армії опору" (а по суті – найбільш кривавого терористичного угруповання Африки, що діє під псевдохристиянськими гаслами) Джозеф Коні, який звинувачується Міжнародним кримінальним судом у воєнних злочинах та викраденні дітей – "Господня армія" контролює значну частину важкодоступних районів центральної Африки, де нелегально видобуваються золото і алмази.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

За час своєї діяльності від рук її солдатів, за найбільш скромними підрахунками міжнародних експертів, загинуло понад 100 тис. людей. Джозеф Коні "прославився" масовими стратами місцевих мешканців, такими як спалення на хресті та порубання сокирами. При цьому, до лав армії масово рекрутуються діти (за приблизними підрахунками, від 1990-х років їх було викрадено від 60 до 100 тисяч).

Також зафіксовано спроби Тіхомірова від імені "Фінансового дипломатичного центру" налагодити поставки російської продукції військового призначення до Афганістану та В’єтнаму. Причому саме тієї продукції, реалізація якої підпадає під санкції Заходу, накладені у зв’язку з російською агресією в Україні.

В цілому, дії Тіхомірова цілком вкладаються в алгоритм діяльності спецслужб РФ в багатьох частинах планети. Їхня основна мета - приховане поширення впливу на інші країни, негласна підтримка сепаратистських рухів та терористичних організацій, які дестабілізують життя цілих регіонів. І цю загрозу в будь-якому випадку не можна недооцінювати.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Про цілу організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР". Про "Фому", який брав участь у трагедії Одеси. Про "Печеніга", який після Грузії та Чечні, тренує терористів "ДНР". Також було досьє на "Аміда", який розгромив Мetro у Донецьку. Про “Ректора”, який влаштував бійню у Мар’їнці.  Та про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького.

Також про аферистів з РФ, які обкрадали індійців, організовували "референдум" на Донбасі і втручалися у вибори на Мадагаскарі. СБУ розповідала про "Лавину", який працював з Безлером у "ДНР" та возив російські танки на Донбас. Про ФСБівця Михайлюка, який замовляв вбивства бізнесменів та захоплював Крим. Також розповідали про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького. Про ФСБівця Садикова, який керує катівнею "ЛНР".

Контррозвідники викрили російського агента, який працював на українському стратегічному підприємстві

Контррозвідники викрили російського агента, який працював на українському стратегічному підприємстві

Повʼязані теми:

Наступна публікація