Викрито аферистів з РФ, які обкрадали індійців, організовували "референдум" на Донбасі і втручалися у вибори на Мадагаскарі

Викрито аферистів з РФ, які обкрадали індійців, організовували "референдум" на Донбасі і втручалися у вибори на Мадагаскарі

Російські громадяни активно втручаються у справи терористів на Донбасі і досі.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Фото: ДАН

Цього разу йтиметься не про бойовиків. На початковому етапі окупації, для підтримки встановленого окупаційного режиму спецслужбам Росії знадобилися люди з організаторськими здібностями, які були здатні створити хоч якусь подобу органів влади та громадських структур. Те, що вони при цьому були аферистами та шахраями, ФСБ Росії цілком влаштовувало – адже ці діячі були на міцному гачку за попередні кримінальні "подвиги".

Серед них Олексій Муратов, який народився 17 лютого 1978 року. Громадянин РФ, відома адреса: місто Курчатов Курської області, вул. Будівельників, 4, кв. 21.

До своєї появи у Донецьку 2014 року Муратов встиг "зарекомендувати" себе як один з очільників сучасної версії сумнозвісної фінансової піраміди "МММ" та звинувачувався російськими правоохоронцями у шахрайстві в особливо великих розмірах.

2013 року Муратов разом із двома співвітчизниками з’явився в Індії, де заснував чергову піраміду під вивіскою "Mavrodi Mondial Moneybox", обравши для оборудки красномовний девіз "Гроші живуть тут" (Money lives here).

Фото: Новый регион

Як виявилося незабаром, зібрані з довірливих індійців гроші на суму 2,6 мільйона доларів відтепер жили у кишенях Муратова. Після арешту в Індії за чергове шахрайство аферист зміг дивом уникнути ув’язнення та нелегально залишити цю країну.

А вже у травні 2014 року Муратов опиняється в Донецьку, де обіймає посаду "офіційного представника ДНР у Російській Федерації" (про кримінальну відповідальність російські силовики чомусь вже не згадують). Гучну місію "МММник" здійснює разом з іншим росіянином Андрієм Крамарем (про нього нижче).

Фото: СБУ

Партнери розпочинають бурхливу діяльність зі збирання гуманітарної допомоги для "постраждалого народу Донбасу". Засновується т.зв. "благодійний фонд святителя Тихона", на який перераховують кошти російські ЛДПР та Комуністична партія, а також багато пересічних росіян. За окремими оцінками, до призначення дійшла лише десята частина коштів.

Фото: СБУ

Стало відомо, що таку діяльність Муратова та Крамара лобіював ще один організатор "МММ" – "спікер парламенту ДНР" Денис Пушилін, який одночасно очолював створене в "ДНР" російськими кураторами "общественное движение" "Донецкая Республика". Згодом, Муратов обійняв посаду заступника Пушиліна у цій структурі, а у травні 2019 року - керівника її центрального виконкому. Необхідно зазначити, що на діяльність "Донецької республіки" Російська Федерація виділяє дуже пристойні суми, а Муратов полюбляє розкішне життя та раритетні автомобілі.

Фото: Новый регион

Варто уваги, що Муратов добре обізнаний у планах російських спецслужб стосовно "ДНР". Якось у приватній розмові він обмовився, що Пушилін незабаром займе місце "списаного" Олександра Захарченка "со всеми вытекающими последствиями", що повністю підтвердилося через деякий час – "глава ДНР" був ліквідований росіянами за непотрібністю у серпні 2018 року.

Також у вузьких колах Муратов відомий тим, що свого часу переконав своїх кураторів з ФСБ у існуванні підпільних проросійських груп в Одеській та Запорізькій області, які нібито здатні виконувати завдання російських спецслужб з дестабілізації ситуації в Україні та під цим приводом отримав значне фінансування міфічного "руху спротиву".

Партнер Муратова по "МММ" і "ДНР" -  Андрій Крамар. Народився 14 листопада 1981 року, громадянин РФ, відома адреса: місто Десногорськ Смоленської області, 3-й мікрорайон, 5, кв. 36.

Фото: СБУ

З початком російської окупації Крамар миттєво став "журналістом" і очолив так зване "Перше інформаційне агентство", яке до преси не мало стосунку, але  акумулювало кошти для закупівлі бойовикам військового спорядження (амуніції, бронежилетів, тепловізорів, лазерних далекомірів, оптичних та коліматорних прицілів, приборів нічного бачення для РПГ). За оцінками, суми коштів сягнули сотні мільйонів рублів. До такого ласого шматка встиг долучитися і соратник по "МММ" Муратов.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Одночасно Крамар виступив одним з організаторів "референдуму за самостійність ДНР", на який Росія виділила чималу суму. Надалі обіймав посади офіційного представника "республіки" в РФ, радника та першого заступника керівника виконкому "Донецької республіки".

Причетність Крамара до російських спецслужб отримала повне підтвердження 2018 року. Колишній функціонер "МММ" разом з колегою Романом Поздняковим зайнялися підкупом кандидатів на виборах у Мадагаскарі.

Фото: СБУ

Як вдалося встановити журналістам ВВС, таким чином росіяни намагалися заручитися подальшою підтримкою місцевих політиків у забезпеченні доступу російських компаній до ринку озброєнь цієї країни, родовищ золота та інших корисних копалин. Усе це відбувалося на тлі наростальних прагнень Російської Федерації отримати подібні преференції у низці інших країн Африки (зокрема, Центральноафриканській Республіці, Судані, Конго та інших). За даними міжнародних розслідувачів, такі дії здійснюються під патронатом "кухаря Путіна" Євгена Пригожина з безпосереднім залученням російських розвідувальних органів – СЗР та ГУ ГШ ЗС РФ і схвалені особисто президентом Росії.

Наразі російські спецслужби продовжують використовувати Муратова та Крамара для тотальної пропаганди "русского мира" на окупованих територіях Донбасу та цинічного ошукування сотень тисяч людей.

"Але мешканцям окупованих територій слід пам’ятати, що будь-які піраміди на кшталт "МММ" або "ДНР" рано чи пізно обвалюються, змушуючи гірко шкодувати їхніх свідомих чи мимовільних учасників", - зазначають контррозвідники.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Про цілу організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР". Про "Фому", який брав участь у трагедії Одеси. Про "Печеніга", який після Грузії та Чечні, тренує терористів "ДНР". Також було досьє на "Аміда", який розгромив Мetro у Донецьку. Про “Ректора”, який влаштував бійню у Мар’їнці.  Та про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького.

Контррозвідка попередила масштабну диверсію російських спецслужб на водогоні

Контррозвідка попередила масштабну диверсію російських спецслужб на водогоні

Повʼязані теми:

Наступна публікація