Контррозвідка СБУ викрила військового РФ "Ректора", який тренував терористів "ДНР" та влаштував бійню у Мар’їнці

Контррозвідка СБУ викрила військового РФ "Ректора", який тренував терористів "ДНР" та влаштував бійню у Мар’їнці

Російський військовий тренував диверсантів на Донбасі та возив "гуманітарку".

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього йтиметься про досвідченого спецпризначенця, який у 2014 – 2015 роках використав усі свої навички для підготовки російських найманців до війни на Донбасі, особисто очолював сформовані РФ диверсійні загони під час бойових дій, а також виконував інші завдання спецслужб Російської Федерації на окупованій території нашої держави.

Михайло Шлянін, народився 9 липня 1966 року у селі Молодіжне Мурманської області, громадянин Росії. За часів СРСР служив командиром відділення у військах спеціального призначення ГРУ ГШ ЗС РФ. У 90-х роках проходив службу у спеціальному відділі швидкого реагування УБОЗ УМВС у Мурманській області. Надалі перебував у структурах ФСБ РФ.  

Неодноразово брав участь у бойових діях на Кавказі. На сьогодні – керівник Мурманського відділення "Союзу добровольців Донбасу". Позивний "Ректор".

Вперше Шлянін з’явився на окупованій частині України у червні 2014 року. Спочатку присутність "Ректора" на Донбасі була закамуфльована під гуманітарну діяльність. Обіймаючи посаду директора "Мурманського регіонального центру безпеки "Вимпел", "Ректор" охоче позував перед камерами російських пропагандистів саме як благодійник.

Фото: СБУ

Російські журналісти подавали таку допомогу як участь свідомих російських "активістів" з небагатої Мурманської області у "громадянському добровольчому русі на підтримку повстання на Сході України".

На фото нижче – Шлянін з адресатом допомоги, відомим бойовиком "Бабаєм" у Краматорську.

Фото: СБУ

Проте, дуже скоро з’ясувалися справжні причини прибуття "активіста" в Україну. Шлянін, маючи великий досвід участі в спеціальних операціях підрозділів особливого призначення колишнього СРСР та сучасної Росії, особисто готував численних російських найманців, навчаючи їх навикам диверсійної та терористичної діяльності. При цьому, учнями "Ректора" були також бойовики сформованого з громадян РФ так званого "управління спеціальних операцій генеральної прокуратури ДНР", про яке йшлося в одному з попередніх матеріалів.

Фото: СБУ

Після нетривалої відсутності, навесні 2015 року Шлянін знову з’явився у Донецьку. Цього разу – як керівник т.зв. "особливого відділу республіканської гвардії ДНР".  

Але це була лише вивіска, під якою Шлянін під кураторством відряджених до Донецька співробітників ФСБ РФ ретельно підбирав кадри для комплектування спеціальної штурмової групи "Редут SEAL", яка мала виконувати завдання особливої важливості.

Які саме – стало відомо 3 червня 2015 року. О четвертій годині ранку після масованого обстрілу з РСЗВ "Град", в результаті якої загинули мирні мешканці, очолювана "Ректором" група разом з іншими виділеними підрозділами розпочала штурм Мар`їнки - райцентру на Донеччині, який розташований практично на лінії розмежування. За задумом російських окупантів, операція мала бути блискавичною. Але її не врятували ні військовий досвід Шляніна, ні атмосфера суворої секретності, ні підтримка артилерії. Завдяки чіткій відповіді українських військових "спеціальні підрозділи" з ганьбою забралися з Мар`їнки, залишивши за собою понад сотню убитих. Сам "Ректор", отримавши поранення, виїхав до РФ і вже не повертався.

Необхідно відзначити спробу відродити знищену "Редут SEAL" вже у новій якості. Виявилося, що група з такою назвою (і знову на чолі з Шляніним) фігурує як структурна одиниця спеціального призначення "Союзу добровольців Донбасу". До її складу входять фахівці диверсійного профілю, мінери-підривники, снайпери, а також перекладачі з мов країн Азії, Близького Сходу та Латинської Америки, водолази та учасники спецоперацій в акваторіях морів та океанів у всьому світі.

Набір людей з таким досвідом, які зараз є цивільними особами - чергове свідчення агресивних намірів силових структур РФ, які завжди готові активувати укомплектовані досвідченими бойовиками подібні групи у будь-якій точці планети. Адже однією з вимог для члена "Редут SEAL" є наявність закордонного паспорту.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петліна" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Керівника бельгійської контррозвідки звинувачують у роботі на Москву

Керівника бельгійської контррозвідки звинувачують у роботі на Москву

Повʼязані теми:

Наступна публікація