Контррозвідка викрила чеченця "Лавину", який працював з Безлером у "ДНР" та возив російські танки на Донбас

Контррозвідка викрила чеченця "Лавину", який працював з Безлером у "ДНР" та возив російські танки на Донбас

Елімханов допомагав росіянам захоплювати Крим.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу йтиметься про одну з ключових фігур російської окупації – представника ГУ ГШ ЗС РФ, який відіграв помітну роль у підвищенні боєздатності підконтрольних Російській Федерації незаконних збройних формувань, – Елімханова Біслана Рамзановича.

Фото: СБУ

Він народився 1 квітня 1973 року, громадянин Російської Федерації, уродженець с. Дачу-Борзой (Чеченська Республіка). Герой Росії, полковник ГУ ГШ ЗС РФ (до 2015 року – ГРУ ГШ). Під час перебування в Україні 2014 року використовував позивний "Лавина". Станом на жовтень 2014 року був радником "міністра оборони ДНР" Ігоря Безлера.

Елімханов – дуже досвідчений бойовик, ветеран усіх військових конфліктів та загарбницьких воєн, які велися Росією від 1990-х років – Карабах, Придністров’я, Абхазія, Грузія, Україна, Сирія.

Контррозвідка зазначає, що Елімханов належить до тих нечисленних чеченців, які від самого початку кривавих подій у цій республіці перебували винятково на боці федеральних військ та спецслужб Російської Федерації. Ще у 90-х роках російське ГРУ сформувало з відданих місцевих мешканців загін спеціального призначення, який провів у Чечні цілу низку спецоперацій з ліквідації спротиву урядовим силам РФ.

До 2008 року Елімханов (на то час – вже Герой Росії) у чині майора обіймав посаду командира батальйону спецпризначення ГРУ "Запад" (цей підрозділ, як і аналогічний батальйон "Восток", навіть називали "чеченським ГРУ"), від 2008 до 2011 року – підполковник, командир підпорядкованої ГРУ спецроти у складі 42-ї мотострілкової дивізії ЗС РФ.

При цьому, найлютішими ворогами Елімханова та його прихильників були не чеченські бойовики, а клан очільника Чечні Рамзана Кадирова – ще з тих часів, коли вони воювали по різні боки барикад у чеченських війнах. 2011 року автомобіль підполковника Елімханова був розстріляний поплічниками Кадирова, в результаті чого він отримав сім кульових поранень. Здавалося, кар’єра Елімханова завершилася.

Але 2014 року на чолі окремого загону "зелених чоловічків" він уже брав активну участь в анексії Криму. А у травні цього ж року з’явився у Донецькій області на чолі підрозділу ГРУ, укомплектованого особисто відданими йому співвітчизниками з числа досвідчених бійців колишнього чеченського спецбатальйону "Запад". 

Спочатку "Лавина" виконував функції військового радника відомого командира бойовиків у Горлівці – агента ГРУ Ігоря Безлера ("Беса"), але у червні 2014 року почав виконувати більш серйозні завдання Кремля. Фактично, Елімханов особисто координував нелегальне ввезення на територію України важкого озброєння – танків, реактивних систем залпового вогню "Град", гаубиць, самохідних артилерійських установок. Саме влітку того року таке озброєння з’явилося у загоні Безлера в Горлівці, формуваннях "Кальміус" та "Оплот" у Донецьку, батальйоні бойовиків "Заря" у Луганську (останній очолював майбутній "глава ЛНР" Плотницький).

Перевезення озброєння здійснювалося у нічний час, через слабоконтрольовані українськими прикордонниками ділянки місцевості у Донецькій (Амвросіївський район) та Луганській (Краснодонський та Суходольський райони) областях. Для успішного виконання цих завдань "Лавина" залучав місцевих контрабандистів, які давно співпрацювали з російськими спецслужбами. Супроводження вантажів здійснювали винятково люди Елімханова. Озброєння доставлялося переважно з бази матеріально-технічного забезпечення Південного військового округу у м.Каменськ-Шахтинський Ростовської області (20 кілометрів від російсько-українського кордону).

Слід відзначити, що у цій діяльності "Лавина" підпорядковувався напряму керівництву ГРУ ГШ ЗС РФ та виконував винятково його завдання. Встановлено, що його група залучалася до здійснення точкових артилерійських ударів по силах ЗСУ на найбільш проблемних ділянках фронту (переважно, з використанням установок "Град").

Протягом перебування в Україні Елімханов не допускав розголошення власного прізвища. Навіть найбільш близькі бойовики на кшталт "Беса" знали лише його ім’я та позивний. "Лавина" також уникав будь-яких контактів із земляками-"кадирівцями", які наводнили Донбас 2014 року та, за наявними даними, наполегливо його розшукували за дорученням очільника Чечні.

Після фактичного завершення російської окупації Донбасу у вересні 2014 року Елімханов обійняв посаду радника "міністра оборони ДНР", яким став Безлер та нетривалий час координував діяльність усіх збройних формувань самопроголошеної "республіки". У листопаді 2014 року "Лавина" був відкликаний керівництвом ГРУ до РФ.

Фото: СБУ

2016 року низка російських ЗМІ повідомили, що чеченський батальйон спецпризначення "Запад", який раніше очолював Елімханов, був перекинутий у Сирію. При цьому, серед бойовиків "ДНР" ходили чутки про перебування у цій країні самого "Лавини". Нещодавно ця інформація отримала ще одне побічне підтвердження у публікації на одному з російських Телеграм-каналів, присвяченій річниці російського вторгнення до Грузії –

Фото: СБУ

"Достеменно невідомо, чи дійсно отруювач перебіжчика Скрипаля – полковник ГУ ГШ ЗС РФ Чепіга-Боширов перебував на Донбасі разом з Елімхановим 2014 року та чи отримав "Лавина" чергову зірку Героя Росії. Але, як бачимо, досвідчені російські спецпризначенці систематично виконують будь-які злочинні накази Кремля в будь-якому місці нашої планети. І немає сумніву, що до чергової експансії Росії будуть залучені такі фахівці з підривної діяльності як Елімханов", –  уточнюють контррозвідники. 

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Про цілу організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР". Про "Фому", який брав участь у трагедії Одеси. Про "Печеніга", який після Грузії та Чечні, тренує терористів "ДНР". Також було досьє на "Аміда", який розгромив Мetro у Донецьку. Про “Ректора”, який влаштував бійню у Мар’їнці.  Та про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького.

Також про аферистів з РФ, які обкрадали індійців, організовували "референдум" на Донбасі і втручалися у вибори на Мадагаскарі.

Контррозвідники викрили російського агента, який працював на українському стратегічному підприємстві

Контррозвідники викрили російського агента, який працював на українському стратегічному підприємстві

Повʼязані теми:

Наступна публікація