Контррозвідка викрила пропагандиста Книрика, який захоплював Крим і зняв фільм про "Моторолу"

Контррозвідка викрила пропагандиста Книрика, який захоплював Крим і зняв фільм про "Моторолу"

Книрик зі шкільних років працював над тим, щоб відірвати Крим від України.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових та шпигунів, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу йтиметься про одного з активних учасників анексії Російською Федерацією українського Криму, бойовика інформаційно-пропагандистського фронту Кремля, відкритого ще задовго до 2014 року.

Костянтин Книрик народився 14 серпня 1989 року, зараз громадянин РФ, мешканець окупованого Сімферополя. Глава пропагандистського інформаційного агентства "News Front", діяльність якого спрямована на підтримку бойовиків НЗФ на території Донбасу та пропаганду ідей "Русского мира". Очільник кримського відділення російської партії "Родина".

Фото: СБУ

Політичні та ідеологічні погляди він успадкував від батька – скандально відомого колишнього депутата бахчисарайської райради від блоку "За Януковича!", керівника низки проросійських організацій Криму.

Політикою Книрик почав цікавитися, ще будучи учнем 11-го класу бахчисарайської школи. 2006 року він "засвітився" у протестній антиукраїнській маніфестації проросійських активістів у Києві, в результаті якої йому зламали ребро. На той час він очолював кримське відділення "Євразійського союзу молоді" (ЄСМ), заснованого російським шовіністом-українофобом Дугіним. Того ж року, під час "Русского марша" в Сімферополі Книрик закликав будь-якими силами відтворити "величну Російську імперію" та "відірвати Крим від України".

Слід зазначити, що відтоді Книрик вирізнявся підвищеною амбітністю та потягом до влади. Але його неодноразові спроби потрапити до представницьких органів влади України (зокрема, 2012 року – до Верховної Ради) закінчувалися невдало.

Водночас, пошук Книриком кар’єрних шляхів супроводжувався безпринципністю та неперебірливістю. Так, його колеги із Бахчисарайського відділення ЄСМ відзначали, що Книрик (відомий за прізвиськом "Молодший") заради самопіару працював організації, які конкурують між собою. Так, в період до 2014 року він встиг побувати одним з керівників партії "Социал-Патриотическая Ассамблея Славян" та членом ворожої до неї організації "Русское вече".

Фото: СБУ

У гонитві за наживою він не гребував виконувати будь-які політичні замовлення. Прикладом може стати виконання Книриком завдання із запису та розміщення у інтернеті відео бійки татар зі слов’янською молоддю. Задля організації знімань він оплатив послуги татарських учасників постановної сутички. 

У 2010-х роках Книрик зближується з т.зв. кримськими козаками. Серед його знайомих фігурують майбутні учасники анексії Криму РФ та посібники терористичних угрупувань "Д/ЛНР" Донбасу - отаман козачої спільноти "Соболь" В. Іловченко та глава Кримської паланки Війська Запорізького Низового С. Юрченко. Зокрема, спільно з Юрченком (радником голови "ЛНР" із питань козацтва, кадетської освіти та військово-патріотичної освіти молоді) від 2012 року Книрик займається організацією "молодіжного освітнього суспільно-політичного табору" "Крым-АнтиНАТО-Донузлав". За дивним збігом обставин, табір розташувався у безпосередній близькості до бази ВМС України (с. Новоозерне), звідки проросійськими активістами здійснювалися спостереження за маневрами ЗС України.

Для доведення своєї відданості ідеалам "русского мира" Книрик бере активну участь у анексії Криму.

Фото: скриншот з відео

Захоплення будинку профспілок в Сімферополі

Про вагомість фігури Книрика для російських окупантів свідчать оприлюднені Генпрокуратурою України 2016 року записи телефонної розмови радника президента РФ С. Глазьєва у період анексії Криму. З неї стало відомо, що Книрик та його оточення надали йому власний список кандидатів для формування кримського уряду.

Крім того, разом з отаманом Іловченком (про його шлях від пересічного члена ОЗУ до козацького отамана "Терця" йшлося в одному з наших попередніх матеріалів) та його підопічними "козаками" Книрик 2014 року брав участь у силовому захопленні Будинку профспілок у Сімферополі, де розміщувався "Центр журналістських розслідувань". Журналістів козаки вигнали силою, техніку конфіскували, а у приміщенні Книрик облаштував власне пропагандистське інформаційне агентство "News Front".

Із початком т.зв. "русской весны" саме Книрик та очолюване ним агентство стають чи не одними з головних інструментів Кремля у агресивній інформаційній війні проти України.

Агентство проводить потужну агресивну пропаганду ідеї створення "Новоросії" та фактично стає рупором бойовиків НЗФ. Діяльність "News Front", насамперед, спрямована на створення спотвореної картини реальності для пересічних громадян. Підконтрольні Книрику журналісти у репортажах із зони бойових дій на Сході України здійснюють героїзацію терористів, змальовуючи воїнів ЗС України "фашистами" та "карателями".

Саме Книрик активно просував "документальний" фільм виробництва власного агентства під назвою "Його батальйон", присвячений "подвигам" бойовика НЗФ "Мотороли".

Книрик є частим гостем телевізійних ефірів російських каналів, під час яких охоче здійснює "глибинний" аналіз українських політичних реалій у вигідному для РФ ключі.

Також за активної участі Книрика на окупованих територіях Сходу України створений "Центр стратегического планирования при Парламенте Новороссии". Його директором призначено російського шовініста О. Казакова, який від 2003 до 2005 року працював радником з міжнародних питань лідера російської партії "Родина" Дмитра Рогозіна. 2004 року Казаков був висланий урядом Латвії як особа, яка представляє загрозу нацбезпеці. Згодом цей діяч займав посаду радника "глави ДНР" Олександра Захарченка.

За видатні досягнення у просуванні ідеї "русского мира" Книрик неодноразово нагороджувався саморобними відзнаками Д/ЛНРівців. Зокрема, він отримав нагрудний знак "Русь святая". Зазначається, що сам знак представляє із себе хрест, в центр якого вписана дуже схожа на свастику фігура.

Фото: СБУ

Крім цього, "News Front" вважає власною метою "захист інтересів руської цивілізації" не лише на території колишніх країн СРСР, а й у Європі. Зокрема, Книрик та його агентство підозрюються у наданні допомоги (консультаційної та інформаційної) організаторам невдалого державного перевороту у Чорногорії 2016 року.

Ці "досягнення" на ниві просування політики Кремля нарешті наблизили Книрика до його мрії – входження до місцевого політичного істеблішменту.

Зараз Книрик очолює кримське відділення партії "Родина", яка є дітищем відомого українофоба Дмитра Рогозіна. Главою "Родины" є російський депутат Журавльов – один з головних ідеологів сепаратизму в Україні та ініціаторів організації незаконних збройних формувань на території Донбасу.

Журавльов - перший член російського парламенту, який незаконно відвідав окуповані Росією території Сходу України. Саме він незаконно потрапив на ТОТ ДЛО для здійснення 4 листопада "інспектування розведення військ" в районі Золотого. Поплічництво бойовикам НЗФ з боку Журавльова завжди широко висвітлюється Книриком і його підопічними журналістами.

Фото: СБУ

Книрик та Журавльов

Крім того, партія "Родіна" асоціюється з неконтрольованими потоками "чорного налу" та міцними зв’язками з криміналітетом. Зокрема, за кримським партійним осередком стоїть колишній заступник керівника фракції "За Януковича!", місцевий кримінальний авторитет та один з очільників організованого злочинного угруповання "Сейлем" - О. Мельник. Проти цієї особи правоохоронними органами України неодноразово порушувались кримінальні справи за звинувачуваннями у особливо тяжких злочинах. Відомо, що члени його ОЗУ були причетні до організації низки підривів офісів, розстрілів конкурентів Мельника тощо.

Не дивно, що партія з такою скандальною репутацією могла взяти Книрика під свої знамена. Сьогодні лідер кримського осередку "Родины" за кураторства кримінальних авторитетів і надалі поглиблює зв’язки з бойовиками "Д/ЛНР" та посилює співробітництво з кримськими козаками.

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичев став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою.

Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР". Та про "Бійська", який возив терористам "ДНР" гуманітарку, а потім переключився на Африку.

Про цілу організацію російських нацистів "Імперський легіон", яка допомогала Гіркіну та "ДНР". Про "Фому", який брав участь у трагедії Одеси. Про "Печеніга", який після Грузії та Чечні, тренує терористів "ДНР". Також було досьє на "Аміда", який розгромив Мetro у Донецьку. Про “Ректора”, який влаштував бійню у Мар’їнці.  Та про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького.

Також про аферистів з РФ, які обкрадали індійців, організовували "референдум" на Донбасі і втручалися у вибори на Мадагаскарі. СБУ розповідала про "Лавину", який працював з Безлером у "ДНР" та возив російські танки на Донбас. Про ФСБівця Михайлюка, який замовляв вбивства бізнесменів та захоплював Крим. Також розповідали про "Сєдого", який вбивав ватажків "ЛНР" та позбувся Плотницького. Про ФСБівця Садикова, який керує катівнею "ЛНР". Про отамана "Тереця", який був "комендантом" окупованого Краматорська та захоплював українські церкви в Криму. Та про "Графа", який зібрав шпигунів ГРУ на Донбасі та торгував з терористами в Африці.

Також спецслужби розповідали про "Удава", який збивав літаки ЗСУ та захоплював у полон бійців ООС. Про "вартового кордону ЛНР", який стежить за ватажками терористів. Крім того, СБУ розповіла про долю зрадників, яких Україна віддала Росії під час останнього обміну. Про комуніста з РФ, який братався з Захарченком і возив "гуманітарку" до ОРДЛО.

Контррозвідка України викрила масштабну схему розкрадання грошей в оборонній сфері

Контррозвідка України викрила масштабну схему розкрадання грошей в оборонній сфері

Повʼязані теми:

Наступна публікація