Король гуманітарки "Бійськ", який обкрадав "ЛНР", взявся за Африку – контррозвідка СБУ

Король гуманітарки "Бійськ", який обкрадав "ЛНР", взявся за Африку – контррозвідка СБУ

Російський окупант крав гроші на гуманітарку у луганських терористів.

Контррозвідка СБУ спільно з ТСН.ua розповідає громадськості про російських військових, які беруть участь у бойових діях на боці "Л/ДНР". 

Цього разу спецслужба розкрила Віталія Мудракова, позивний "Бійськ". Він народився 11 вересня 1977 року в Алтайському краю Росії, а нині мешкає у Московській області.

Фото: ВКонтакте

Мета ж перебування на Донбасі Мудракова була трохи іншою ніж зазвичай. Формально "Бійськ" перебував у штаті так званої "бригади" "Призрак" під командуванням Олексія Мозгового, яка діяла у районі Лисичанська, Сєверодонецька та Рубіжного.

Фото: ВКонтакте
Фото: ВКонтакте

У бойових діях, проте, Мудраков помічений не був, хоча й обіймав посаду начальника штабу зенітно-ракетного дивізіону. Основні його зусилля полягали у налагодженні каналу гуманітарної допомоги бойовикам, добру половину яких станом на червень 2014 року вже складали росіяни.

Справа в тому, що озброєні загони терористів щодня потребували обмундирування, медикаментів та продовольства у великій кількості, що вимагало чималих коштів.

Оскільки бажаючих профінансувати "визвольну місію" добровольців у імперській Росії вистачало. Також достатня кількість пожертвувань збиралася на потреби "русскоговорящего населения" Донбасу, яке нібито потерпало від бандерівців та неофашистів. Тому Мудраков зміг скористатися ситуацією.

При цьому, щоб отримати безпосередній доступ до грошових потоків "гуманітарки", варто було лише проголосити себе активним учасником подій та заручитися підтримкою російських спецслужб. Вже не таємниця, що кураторами бригади "Призрак" 2014 року було сумнозвісне Головне розвідувальне управління Генерального штабу ЗС РФ, яке постачало до України зброю та боєприпаси.

Фото: ВКонтакте

Після ліквідації росіянами командира "Призрака" Олексія Мозгового та фактичного розгону бригади у 2015 році, Мудраков повернувся до Росії. Знову в поле зору контррозвідників він потрапив у 2016-2017 роках як активний учасник всеросійської громадської організації "Союз добровольців Донбасу" (СДД), яка має у своїх лавах близько 10 тисяч осіб з усіх регіонів країни-агресора.

Фото: ВКонтакте

Крім Донбасу, Мудраков вже взявся допомагати африканським державам. Викликає зацікавленість спецслужби одна з фотографій окупанта з його акаунту в соцмережах.

Фото: ВКонтакте

Геолокація на момент фотознімку вказує на місцеперебування Мудракова 1 вересня 2018 року – столиця Гани, місто Аккра. Зазначимо, що його друзі в коментарях у соцмережі порадили "Бійську" бути обережнішим та надалі вимикати геопозиціонування смартфона. На фоні чуток про можливу участь Мудракова в приватній військовій компанії "Вагнера" це змушує замислитись. Не виключено, що інтереси "русского мира" вже простяглися і на захід африканського континенту.

Фото: ВКонтакте

"Нам достеменно невідома мета перебування Мудракова у Гані, яка багата на запаси золота і алмазів, але, з досвіду, майже не підлягає сумніву факт його причетності до просування російських інтересів у цьому регіоні. Навряд чи така людина винятково з особистих мотивів перебувала у країні, в якій на той момент якраз був оголошений підвищений рівень епідеміологічної небезпеки у зв’язку зі спалахом лихоманки Ебола", - повідомляють у контррозвідці.

Фото: ВКонтакте

У попередніх публікаціях йшлося про особистих охоронців ватажка "ДНР" Віталія Захарченка, а також про знищеного у Сирії генерала РФ Валерія Асапова і генерал-майора Валерія Шарагова, які брали участь у військових діях на Донбасі. Про генерала Михайла Теплинського відомо, що його приїзд на окуповані території прирівнювався до Армагедону. А ще один російський генерал Борис Фомичов став відомим після викладеного в Інтернет запису його гнівної промови, адресованої чеченським найманцям, які з переляку втекли з поля бою. Також була інформація про генерала Геннадія Анашкіна, який захоплював Крим та керує "армією ЛНР". Та про розгульне життя полковника армії РФ на Донбасі "Баркаса". Про Полковника РФ "Юстаса", який наглядає за військами "ЛНР" та ховається від кредиторів у Луганську. Також розвідка викрила п'ять росіян-розвідників, які воюють за терористів "ДНР". Та про "Петлія" і "Змія", які повоювали за "ЛНР". Про офіцера "Урала", який розмістив на сайті знайомств для гомосексуалістів інтимні фото та розкрадав "армію ЛНР". Про полковника РФ, який нищив українські КПП та тоннами крав бензин "ДНР".

Українська контррозвідка викрила на Миколаївщині мережу російської агентури

Українська контррозвідка викрила на Миколаївщині мережу російської агентури

Повʼязані теми:

Наступна публікація