Кожного вечора ми співали пошепки гімн України - звільнений із полону "ДНР" священик

Кожного вечора ми співали пошепки гімн України - звільнений із полону "ДНР" священик

Отець Ігор у полоні молитвою підтримував моральний дух українських військових.

Військовий капелан Ігор Петренко розповів про 50 днів у полоні бойовиків.

Пресвітер Української православної церкви Київського патріархату Ігор Петренко з грудня минулого року несе служіння як військовий священик по Херсонському військовому округу. 14 лютого 2015 року на блокпосту "ДНР" у селищі Оленівка Донецької області він був затриманий бойовиками.

Лише у вівторок, 6 квітня, священика після 50 днів утримання в жахливих умовах у полоні терористів вдалось звільнити. Він – один із 16 звільнених полонених.

Отець Ігор поділився з ТСН.ua своїми спогадами про перебування у полоні проросійських банд.

За його словами, у день захоплення бойовиками "ДНР" він віз гуманітарну допомогу до Артемівська.

"У них не було ні знаків розпізнавання, ні прапорів. Коли я показав своє посвідчення, вони спитали: "Ви усвідомлюєте, що ви робите?". На що я відповів: "Мабуть вже усвідомлюю". Тоді мене почали "приймати". Я виконував усі накази: лягти на підлогу, руки за голову. Але вони і стрибали, і били, і стріляли, і погрожували вбити", - розповідає він.

Капелан каже, що бойовики накинулися на гуманітарку "як чайки": вкрали з машини усе, що тільки можна. Забрали в нього усі гроші, які були — близько трьох тисяч гривень. Щоправда, їхній командир потім змусив повернути гроші.

Коли священика і його супутників привезли до райвідділу у Донецьку, захопленого терористами, їх поставили на коліна, плювали в обличчя, били, чинили моральний тиск, після чого посадили до підвалу. Через деякий час Петренка забрали до підвалу на "телецентр", де перебуває "служба безпеки "Оплоту".

"Там пообіцяли, що бити не будуть. Але одного разу таки вдарили — хтось проходив, сказав: "А, це укропський піп", - і вдарив у живіт. Після того вже не били, але погрожували і чинили моральний тиск", - згадує Петренко.

Священик каже, що разом із ним в камері були 4-5 українських військовополонених.

"Господь милостивий, почав нам допомагати, і хлопцям вже було легше. Я їх підтримував духовно, ми почали молитися. Співали шепотом гімн України — таке у нас було кожного вечора після вечірньої молитви. Спочатку не було світла, потім нам дали лампочку, можна було вже читати книжки. Господь почав показувати, що є проблиск", - розповідає капелан.

За три тижні до звільнення Ігоря Петренка перевели до підвалу будівлі СБУ на Щорса. Він каже, що там умови утримання полонених були набагато кращі, бо туди волонтери мали змогу передавати одежу і харчі. "Ми там вже могли служить служби. Служили літургії, підтримували моральний дух хлопців, які знаходяться у полоні. Їм дуже важко, деякі військові знаходяться у полоні по сім місяців", - каже він.

Ігор Петренко каже, що під час звільнення "омбудсмен ДНР" Дарія Морозова заявила, що Україна не віддає полонених, а 16 звільнених українців — це, мовляв, жест доброї волі з боку бойовиків.

"Каналу ВВС вона заявила, що на території Донецька українських полонених більше немає. Це брехня, це цілковита брехня. Там ще дуже багато полонених. Там (у будівлі СБУ) зараз залишилося 33 військових — це тільки ті, хто мені відомий. Я ще знаю одного військового, який сидить в іншому місці. Тобто як мінімум 34 людини перебуває у полоні", - каже священик.

Після звільнення Ігор Петренко планує продовжити служити військовим капеланом, не дивлячись на те, що йому довелося пережити у полоні.

Нагадаємо, СБУ розраховує повернути із полону бойовиків ще 400 українців.

Розмовляв Олексій Ладика

Військовий капелан Ігор Петренко розповів про перебування у полоні бойовиків

Військовий капелан Ігор Петренко розповів про перебування у полоні бойовиків

Повʼязані теми:

Наступна публікація