Крок до "нормандського" формату: як розпочалось розведення сил біля Петрівського і що може його зірвати

Крок до "нормандського" формату: як розпочалось розведення сил біля Петрівського і що може його зірвати

Фото: УНІАН

Розведення у трьох ділянках на Донбасі є умовою для зустрічі в "нормандському форматі".

Головна новина тижня - розпочалось розведення сил на третій фронтовій ділянці. Перші дві – це Станиця Луганська та район міста Золоте на Луганщині. Ділянка номер три – на Донеччині біля окупованого Петрівського. Тричі бойовики розведення тут зривали і от нарешті вдалося. Українська влада розраховує, що відтепер шлях до переговорів з Росією в "нормандському" форматі розчищено.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

 

Над зоною номер три — туман і тиша. З українського боку - це квадрат неораного поля кілометр на кілометр. Таку ж саму територію – як то кажуть, дзеркально, - звільняють від своєї присутності бойовики. Сумне осіннє поле, перекреслене рідкими лісосмугами, зараз в епіцентрі вибухових геополітичних питань. Далі населений пункт Петрівське. Бойовики - як стояли там, так і стоятимуть. А українські війська відійшли впритул до села Богданівка. Воно разом з усіма її жителями – їх аж семеро - залишається під українським контролем. Саме місцевим мешканцям й належить уся ділянка розведення – від наших до ворожих окопів.

"Наші поля аж до самого Петрівського, де зараз розведення, аж до самого села", - розповідає місцевий житель Микола Навка.

Микола Миколайович, власник чималого паю під Петрівським, не поспішає радіти розведенню. Каже, потішився би, якби бойовики повернули його землю. "Нас туди не пускають. Оце перше поле. А далі ми не знаємо, що там твориться", - пояснює він.

Ми теж не знаємо. На відміну від тих, хто часто перетинає лінію фронту на білих "джипах". Конвой під прапорами ОБСЄ неквапливо, але впевнено, відтісняє журналістів до узбіччя. Тепер тут головні дійові особи - не солдати, а іноземці в білих шоломах. Через них відбувається комунікація з противником. Саме вони мають засвідчити – обидві сторони відійшли назад.

Це Марк Етерінгтон, перший заступник голови спостережної місії ОБСЄ. Можна сказати, головний спостерігач за нашою війною. Британець тримається підкреслено нейтрально, проте, розведення називає "відведенням". Сподіваюсь – випадково.

"Місія вітає відведення сил в районі Петрівського. Ми моніторимо ситуацію за допомогою патрулів та дронів", - каже він.

Український боєць запускає вгору білу ракету. Це сигнал готовності. Електронне око камери швидко губить яскраву точку в тумані. Через десять хвилин в мутну імлу летить зелена ракета – команда на відведення. Але ми не бачимо, чи відстріляв свої ракети противник. Військові починають нервувати, адже напередодні бойовики вже намагались зірвати розведення.

"ОБСЄ каже, що була ракета, ми її якби не бачили, але наші спостерігачі на позиціях підтверджують, що ракета була", - запевняє керівник пресцентру ООС Андрій Агеєв.

Проте, журналістам свідчення "білих касок" явно недостатньо. Вони скаржаться керівництву ООС, що ми фактично віримо ОБСЄ на слово. "Мені розвідка доповідає, що противник запустив білу ракету і зелену ракету!" - заявляє заступник командувача Об’єднаних Сил Богдан Бондар.

Побачити сигнал готовності до розведення журналістам вдалося лише на пропагандистському каналі. Втім навіть кадри пропагандистів не доводять "дзеркальності". З нашої ділянки, гуркотячи гусянками, виїхало кілька бойових машин піхоти та вантажівка з бійцями. Повз камери російського пропагандиста пройшлись пішки півтора десятки бойовиків - лише з легкою зброєю.

Але де ж їхня бронетехніка? Чи вивели вони свою "броню" з "сірої зони"? Чи насправді вона відтепер повністю демілітаризована? Головний спостерігач наголошує: процес розпочато, але не завершено. На повне розведення у сторін є три дні. А у саперів - 25 на розмінування.

Далі все за відпрацьованою схемою. Протягом трьох днів українці обживатимуть нові позиції. Потім – демонтаж старих, розмінування. От, нібито, й все. Двері до зустрічі в "нормандському форматі" відчинені. Проте, чи квапиться Росія увійти крізь ці двері…

Путін мовчить, але, чутно голос ватажка донецьких бойовиків. Денис Пушилін погрожує зупинити розведення: якщо в демілітаризованій зоні з'явиться українська поліція або Нацгвардія, то, каже, на ці території зайдуть й представники так званих "силових відомств ДНР".

"Це йде підняття певного градусу, певного наголосу, що ними плануються, здійснюються і контролюються ці процеси. Насправді, ми розуміємо, що всі процеси здійснюються та контролюються Російською Федерацією, окупаційною адміністрацією", - пояснює Бондар.

Крім сигнальних ракет у тумані, від Кремля - жодних сигналів про плани зустрітися з українським президентом в компанії лідерів Німеччини та Франції. Україна розраховувала провести таку зустріч ще в вересні. Потім українців повідомили про вікно можливостей у жовтні. Втретє ми почули про можливу зустріч в листопаді. За даними ЗМІ, зустріч може відбутись 24 або 26 листопада. А тим часом, російський керманич мовчки чекає на слушний для себе час. Який для нас може бути не найкращим.

Генерал Бондар  запевняє: розвернути гусянки і знову вийти вперед на старі позиції – справа десяти хвилин. "Не треба чекати команди з Києва. Командир батальйону, командир роти, навіть сержант може прийняти рішення. Це вже позитив", - каже він.

Залишається лише дочекатись, яке рішення ухвалять з того боку цього туманного тихого поля.  І явно ті, хто його ухвалюватиме  - це не бойовики, що засіли в окопах села  Петрівське, чи вожді-маріонетки  в окупованому  Донецьку. З того боку в нас стріляє колективний Путін.  А Кремль зеленої ракети для "нормандської" зустрічі ще не випускав. 

Андрій Цаплієнко

Як розпочалося розведення сил біля Петрівського і що може його зірвати

Як розпочалося розведення сил біля Петрівського і що може його зірвати

Повʼязані теми:

Наступна публікація