Лавров розповів про "ігри" довкола закону про особливий статус Донбасу

Лавров розповів про "ігри" довкола закону про особливий статус Донбасу

Сергій Лавров / Фото: Reuters

Російський міністр знову говорив про закріплення статусу окупованих теріторій у Конституції. 

Міністр закордонних справ України Сергій Лавров заявив про затягування реакції на так звану "формулу Штайнмаєра" щодо особливого статусу Донбасу.

 Під час зустрічі ОБСЄ у Гамбурзі російський міністр сказав, що формулу ухвалили ще у минулому році.

"Закон є, але навколо нього ігри. Останнім часом українські колеги почали затягувати свою реакцію на "формулу Штайнмайера". А ця формула була прийнята на саміті "нормандської четвірки" ще другого жовтня минулого року, яка передбачає, що закон про особливий статус вступає в силу на тимчасовій основі в день виборів на Донбасі, і на постійній основі в день, коли ОБСЄ випустить остаточну доповідь, підтвердивши, що вони відповідають стандартам вільних і справедливих виборів", - заявив Лавров, відповідаючи на запитання кореспондента ТСН.  

Він додав, що минулого року домовленість не могли "покласти на папір", бо президент України Петро Порошенко нібито почав "відігравати" від неї. Спроби оформити "формулу Штайнмаєра" і досі не досягли успіху.

"Але подальші спроби в Мінську покласти її на папір поки ні до чого не привели. І зараз весь сенс дорожньої карти в тому, щоб не робити і не ставити безпеку попереду політичних реформ і навпаки. А розписати кроки, ось три зони безпеки створюються на лінії зіткнення, а український уряд показує проект закону. Просто показує. Ще чотири зони створюються - проект закону просто вноситься до Верховної Ради. До моменту, коли і повністю буде забезпечена безпека, і будуть створені умови для виборів і при наявності амністії, і при наявності особливого статусу Донбасу і звичайно закріплення цього статусу в Конституції", - резюмував він.

Як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував, щоб закон про запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в Україні тимчасово вводився разом з проведенням місцевих виборів. На його думку, головною проблемою є це відсутність легітимної влади на захоплених територіях

 

 

 

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація