Ліквідація пожеж, нові КПВВ та обмін утримуваними особами: результати засідання ТКГ щодо Донбасу

Ліквідація пожеж, нові КПВВ та обмін утримуваними особами: результати засідання ТКГ щодо Донбасу

Фото: УНІАН

Україна заявила, що готова до обміну у форматі "всіх на всіх", а в Росії звинуватили Київ у гальмуванні процесу.

Україна готова до обміну утримуваними особами з Росією та бойовиками з Донбасу у форматі "всіх на всіх". Водночас у Кремлі заявили, що Київ нібито відмовився від домовленостей щодо складання списків на обмін.

Такими є результати чергового засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо ситуації на Донбасі, яке відбулося 8 липня у форматі відеоконференції.

ПРИПИНЕННЯ ВОГНЮ ЗАРАДИ ГАСІННЯ ПОЖЕЖ

Українська сторона в ТКГ наполягла на невідкладному встановленні сталого та всеосяжного режиму припинення вогню, зокрема з огляду на ситуацію, що склалася внаслідок пожеж у Луганській області. Це звернення також було повністю підтримане координатором ТКГ – представником ОБСЄ, узгоджене учасниками засідання. Було отримано гарантії безпеки для польотів цивільних повітряних суден ДСНС з метою ліквідації пожеж у Луганській області поблизу лінії розмежування. Про це повідомляє пресслужба президента України.

ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПРИПИНЕННЯ ВІЙНИ

У політичній робочій групі ТКГ відбулося обговорення правових аспектів врегулювання міжнародного збройного конфлікту на Донбасі. Представники ОБСЄ відзначили конструктивну позицію української делегації. Активну участь в обговоренні взяли представники окремих районів Донецької та Луганської областей України у складі української делегації.

НЕДОПУСК СПОСТЕРІГАЧІВ ОБСЄ

Тим часом бойовики продовжують не пускати спостерігачів СММ ОБСЄ на тимчасово окуповані території. Водночас на вільній території України такий доступ надається повністю. Координаторка ТКГ, спеціальна представниця чинного голови ОБСЄ пані посол Хайді Грау наголосила, що на території України мають бути однакові підходи до забезпечення доступу членів СММ ОБСЄ.

РОЗМІНУВАННЯ ТЕРИТОРІЙ

ОБСЄ визнала значний прогрес у питанні розробки оновленого плану розмінування. Попередньо узгоджено 13 ділянок для проведення робіт з розмінування з можливістю подальшого опрацювання наступних семи ділянок.

Щоб активізувати роботу з безпекових питань українська делегація ініціювала проведення 14 липня додаткового засідання відповідної робочої групи ТКГ.

ПЕРЕТИН КПВВ

Українська сторона наголосила, що готова забезпечити пропуск громадян через усі КПВВ на лінії розмежування. Водночас бойовики цього забезпечувати поки що не хочуть.

Водночас, як зазначили в Офісі президента, "підтримку знайшла позиція української делегації щодо можливості відкриття двох нових КПВВ в Луганській області протягом чотирьох місяців".

ЗВІЛЬНЕННЯ УТРИМУВАНИХ ОСІБ

Українська делегація "вкотре підтвердила готовність до якомога швидшого взаємного звільнення утримуваних осіб у форматі "всіх на всіх" і наголосила, що очікує на письмові підтвердження від іншої сторони".

Водночас представник Росії в ТКГ Борис Гризлов заявив, ніби українська сторона зриває підготовку обміну утримуваними особами, передає ТАСС. Мовляв, Київ відмовляється від домовленостей щодо складання списків на обмін відповідно до чотирьох категорій полонених. Україна ніби хоче додати ще дві категорії.

Бойовики на Донбасі заважають роботі моніторингової місії ОБСЄ - штаб ООС

Бойовики на Донбасі заважають роботі моніторингової місії ОБСЄ - штаб ООС

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація