Сітки з парашутом і конкретні калібри: українці вдосконалюються в боротьбі з дронами-камікадзе

Дата публікації
Перегляди
6830
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Сітки з парашутом і конкретні калібри: українці вдосконалюються в боротьбі з дронами-камікадзе

Фото: Прокуратура Харківської області

Війна дронів лише набирає обертів.

Українці вдосконалюються в боротьбі з дронами-камікадзе - тепер їх можуть ловити спеціальними сітками і збивати конкретними калібрами, йдеться в ТСН.

Майже 250 "Шахедів" збили українські військові від початку використання ворогом іранських дронів-камікадзе. Попри влучність наших протиповітряних сил, частина безпілотників усе ж дістається великих міст і завдає великої шкоди енергетичному сектору, житловим будинкам та забирає людські життя. Нині в Україні шукають способи ефективної протидії "Шахедам" та вивчають закордонний досвід.

Одещина однією з перших прийняла на себе підступні напади дронів-камікадзе. Місяць потому ворожі крилаті вибухівки накрили столицю. Зараз лише один із п’яти запущених безпілотників долітає до цілі, проте і цього вистачає, щоб накоїти лиха.

Військові на передовій розбирають збиті "Шахеди" на запчастини, щоб дізнатися сильні та слабкі сторони ворожого безпілотника. "Він не керується в режимі онлайн пілотом, він отримує координати заздалегідь і керується Глонассом російської системи GPS завдяки антені", - розповідають бійці.

Автономність керування – головна перевага іранського дрона. Перехопити чи збити безпілотник, приміром, антидронною рушницею не вдасться. Донедавна така лише українська зброя збивала 99 відсотків російських мобільних коптерів. Нині розробники шукають способи радіолокаційного ураження і для "Шахедів".

"Наші спеціалісти українські, вони ночами не сплять і шукають спосіб протидії. Цьому би дуже допоміг живий зразок БПЛА, щоб дослідити його спроможності, як він реагує на ті чи інші перешкоди", - каже в. о. директора підприємства з виробництва антидронних рушниць Ярослав Філімонов.

Гучний двигун та мала швидкість – слабкі сторони іранського дрона. Цими недоліками вже користуються військові і навіть патрульні поліцейські, збиваючи "Шахеди" з автоматів та кулеметів. "Для військових не секрет, як із ними боротися. Дрон зроблений за принципом "літаюче крилоЦ, то ураження буде сильно впливати на аеродинаміку і приведе до падіння, і тому можливо уразити стрілковою зброєю, навіть калібром 5,45", - розповідає військовий оператор з керування безпілотниками "Дрон".

Військові наполегливо радять цивільним не намагатися стріляти в коптери. Вибухова хвиля над містом може накоїти ще більше лиха. Викладати фото з бортовими номерами теж не варто, бо це допоможе ворогові скорегувати маршрут "Шахеда" і зробити наступну атаку більш влучною.

Американські компанії вже пропонують способи боротьби з безпілотниками. Приміром, ловити камікадзе за допомогою антидронів, оснащених сіткою з парашутом. Сотня таких крилатих мисливців може накрити Київ антидронним щитом.

Проте і ворог не зупиняється - Росіяни намагаються придбати в Ірані партію нових дронів Arash-2, а отже, Україні треба швидко навчитися протидіяти новим загрозам.

Читайте також:

Експерт розповів про два "клани" в Росії і пояснив, чому їхнє ставлення до війни відрізняється

Ракетний удар по Хмельницькому: мер міста розповів про наслідки

У Ковелі на Волині вдруге від ранку пролунали вибухи

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація