Малайзійський Boeing над Донбасом збила ракета, що була на озброєнні в України - Міноборони РФ

Малайзійський Boeing над Донбасом збила ракета, що була на озброєнні в України - Міноборони РФ

Фото: Reuters

Ракету нібито відправили до Прикарпатського військового округу 1986 року.

У Міноборони РФ заявили, що ракета, якою над Донбасом було збито малайзійський Boeing, нібито була на озброєнні в українській військовій частині.

Про це заявив начальник головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ Микола Паршин під час прес-конференції у понеділок, 17 вересня.

За його словами, ракету було виготовлено 24 грудня 1986 року у Долгопрудному науково-дослідному інституті, після чого було відправлено до військової частини на території України. І до Росії ракета нібито більше не поверталася.

"Ракета з бортовим номером 886 847 379, призначена для ЗРК "Бук", 29 грудня 1986 року була відправлена залізничним транспортом у військову частину 20/152. Достовірно відомо, що ракета військовою частиною була отримана, про що був складений акт врахованої продукції. Справжнє найменування частини 20/152 - "223-га зенітно-ракетна бригада". 1986 року бригада входила до складу Прикарпатського військового округу і дислокувалася у місті Теребовля, Тернопільської області Української СРСР", - заявив генерал-лейтенант Микола Паршин.

Суд присудив шалену компенсацію жертвам рейсу МH17, яку повинні стягнути із сепаратиста Гіркіна

Суд присудив шалену компенсацію жертвам рейсу МH17, яку повинні стягнути із сепаратиста Гіркіна

Також у Міноборони РФ заявили, що військова частина України, де зберігалася ракета, залучалася до операції Києва на Донбасі.

На доказ провини України у збитті літака генерал-майор Ігор Конашенков навів аудіозапис розмови українських військовослужбовців, яка відбулася під час навчань "Рубіж 2016" в Одеській області. "Якщо так ... (синонім слова" зіб'ємо "- прим. ред.) ще один малайзійський Boeing", - сказав у бесіді один з військовослужбовців.

Також Конашенков заявив, що ролики про переміщення ЗРК "Бук" з РФ на територію України, представлені раніше Спільною слідчою групою (Joint Investigation Team - JIT), сфальсифіковані. За його словами, до такого висновку прийшли російські експерти, які провели докладне дослідження цих роликів.

Нагадаємо, 24 травня міжнародна група JIT, яка офіційно розслідує катастрофу малайзійського "Боїнга" в небі над Донеччиною, показала ракету, якою вбили 298 людей - усіх, хто був на облавку. 

Російський снаряд випустили з російської установки "Бук", привезеної до України під конвоєм російських автомобілів, заявляють слідчі. Ракета була на балансі російської армії, а саме - курської 53-ї бригади протиповітряної оборони. Фрагменти саме цієї ракети знайшли в тілах жертв, уламках літака та на місці його падіння.

Спецпредставник Держдепу США у справах України Курт Волкер назвав цей доказ таким, що доводить пряму відповідальність Росії за трагедію. Водночас президент РФ Володимир Путін заявив, що визнає висновки слідчих тільки після того, як Росію долучать до розслідування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація