Марчук пояснив, що зриває обмін полоненими "всіх на всіх"

Марчук пояснив, що зриває обмін полоненими "всіх на всіх"

Фото: УНІАН

За його словами, бойовики не вносять до списку більшість українських полонених.

Колишній представник України в Тристоронній контактній групі у Мінську Євген Марчук у своєму Facebook пояснив, чому не вдається здійснити обмін полоненим "всіх на всіх".

За його словами, Україна такий формат підтримує. Передає іншій стороні, відповідно до процедури ОБСЄ і Міжнародного Червоного Хреста, списки осіб. У них точно відомо, що усі ці люди живі та де вони перебувають. Утім інша сторона повідомляє про "встановлення" лише 27 осіб. Інших 80 вони нібито не знайшли.

"Це може бути пов'язано тільки з одним: більшість із цих 80 наших могли бути піддані важким тортурам і сліди цих тортур зразу видимі. Це Гаага. Інших причин я не бачу", - повідомив Марчук.

Крім того, представники ОРДЛО включають до своїх списків на обмін "всіх на всіх" осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини. За словами Марчука, вони не мають стосунку до подій на Донбасі. Приміром, вчинили ці злочини під час подій на Майдані (спецназ Беркуту), чи другого травня в Одесі, чи вчинили теракти в Харкові і Запоріжжі.

Він вважає, що за цим процесом тісно пов'язана ще й проблема зі зниклими безвісти, а це сотні осіб. "Україна "за" принцип обміну "всіх на всіх", але якщо це буде чесно і при активній участі міжнародних гуманітарних інституцій", резюмував він.

Як повідомлялося раніше, 19 травня представник України в Тристоронній контактній групі у Мінську Євген Марчук завершив свою діяльність у Мінському процесі.

Нагадаємо, на зустрічі Тристоронньої контактної групи у березні Україна надіслала чергове прохання обміняти 25 росіян на українських політв'язнів, однак РФ не погодилася на пропозицію.

Росія готова обговорювати питання обміну полоненими - Пєсков

Росія готова обговорювати питання обміну полоненими - Пєсков

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація