Марчук пропонує піти на поступки у питанні введення миротворців на Донбас

Марчук пропонує піти на поступки у питанні введення миротворців на Донбас

Фото: УНІАН

На думку представника України в ТКГ, це потрібно, щоб розблокувати процес і почати імплементувати введення "голубих шоломів" на Схід України.

Українська сторона на переговорах пропонує розробити не ультимативну, а компромісну версію з поступками щодо питання миротворчої місії ООН на Донбасі та мандату миротворців.

Таку пропозицію висловив представник України в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук, пише у вівторок, 19 лютого, "Громадське".

Він також зазначив, що російська делегація на різних рівнях у Мінську дуже активно використовує під час переговорів будь-що, що можна використати як свідчення, що в України немає єдності.

"Росія буде категорично робити все, що можливо, аби миротворців на Донбасі не було. Лавров сказав, що "ми не допустимо, щоб через миротворчу місію Україна взяла територію під іноземне управління". Росія вишукано блокує тему миротворців, щоб не дати наблизитися до імплементації... Але нам не треба впадати в розпач", - додав він.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко заявив, що введення на Донбас багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН може стати найкращим рішенням для припинення страждань українського народу від агресії, розв'язаної Російською Федерацією. Своєю чергою, спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер повідомив, що в миротворчій місії на Донбасі готові взяти участь Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія і Туреччина.

Найголовніша суперечність у введені миротворчої місії є те, що Україна спільно з країнами Заходу вимагає розгортання місії на всій території окупованого Донбасу та встановлення миротворцями контролю за українсько-російським кордоном, тоді як Росія наполягає на введенні миротворців винятково як збройної охорони спостерігачів ОБСЄ.

ОБСЄ пропонує ООН створити спільну миротворчу місію на Донбасі

ОБСЄ пропонує ООН створити спільну миротворчу місію на Донбасі

Повʼязані теми:

Наступна публікація