Масштабна повітряна тривога та вибухи в Україні: все, що відомо про ракетну атаку вночі 1 травня

Масштабна повітряна тривога та вибухи в Україні: все, що відомо про ракетну атаку вночі 1 травня

1 травня РФ влаштувала ракетну атаку / Фото: Associated Press

Російська армія атакувала Україну з повітря. Сили ППО збили 15 ракет.

Сьогодні, 1 травня, о 04:14 повітряну тривогу оголосили в багатьох регіонах України. О 04:21 надійшло повідомлення, що перші російські ракети перетнули кордон з Україною і становлять загрозу для північних, центральних та східних областей. 

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, російські окупанти атакували Україну із літаків стратегічної авіації – дев’яти Ту-95 з району Оленєгорськ (Мурманська область) та двох Ту-160 із району Каспійського моря. Загалом було випущено 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Силами та засобами ППО ЗСУ знищено 15.

ТСН.ua зібрав всі подробиці ворожої атаки.

Обстріл Київщини

У Київській області ППО знищила всі повітряні цілі ворога. За оперативними зведеннями, жертв серед цивільного населення та руйнувань житлових об’єктів чи інфраструктури на Київщині не зафіксовано.

У Києві тривога тривала близько трьох годин. За даними військової адміністрації столиці, окупанти атакували комплексно — одночасно крилатими ракетами та дронами. У повітряному просторі Києва сили ППО знищили усі ракети та безпілотники. Дані уточнюються.

Обстріл Дніпропетровщини

В ніч проти 1 травня Росія завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровщині. Зафіксовані влучання в місті Павлоград. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Ворог атакував ракетами. 7 з них військові повітряного командування "Схід" збили. Але є і влучання. Дісталося Павлоградському району", — написав він.

За останніми даними, постраждали 35 осіб. 

За словами очільника ОВА, у Павлограді пошкоджень зазнало промислове підприємство. Після вибухів там сталася пожежа, яку рятувальники ліквідували. В житловому районі понівечено 19 багатоповерхівок, 25 приватних будинків, 6 навчальних закладів та 5 магазинів.

1 травня Росія завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровщині / Фото: Сергій Лисак, голова Дніпропетровської ОВА.

Також зафіксовані руйнування у Павлоградському районі. У Вербківській громаді побиті майже 40 житлових будинків, у Юр’ївській – 2. У Межиріцькій – пошкоджено школу.

Чим збивали ракети

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів деталі нічного удару та якими засобами збивали російські ракети.
 
"Поки що 100% ворожих цілей збивати неможливо. Хотілося б, але є об'єктивні причини. Неможливо всю територію України перекрити наземними засобами, якби були західні літаки – це було б можливо. Західні літаки допомогли б ефективно перехоплювати крилаті ракети", - сказав він. 

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація