Мешканці з окупованих територій через закриті КПВВ їдуть до вільної України через Росію

Мешканці з окупованих територій через закриті КПВВ їдуть до вільної України через Росію

Але за такий шлях їм доводиться платити штраф.

На КПВВ "Станиця Луганська" нині порожньо, а зазвичай черги тут утворюються ще до світанку. Наразі ж невеличка купка людей приходить ближче до дев'ятої. Станицю закрили три тижні тому, бо тести показали, з окупованого Луганська йшло багато недужих на коронавірус, про це йдеться в сюжеті ТСН.16.45, 6 листопада. 

Нині випускати в так звану "ЛНР" почали, але лише тих, хто має тамтешню прописку. А впускають з окупованої території тільки людей, в кого є особлива необхідність і лише за окремим рішенням. «Пропуск осіб через лінію розмежування виконується виключно за наявності рішення командувача об’єднаних сил на підставі документів нагальних проблем гуманітарного характеру», - каже  помічник начальника Луганського прикордонного загону Неля Доценко.

А от кому конче треба потрапити у вільну частину України, прохід знайшли - в Росії. З окупованої території через Росію до України зараз можна в'їхати, наприклад, в Міловому на Луганщині. Щоправда коштуватиме це щонайменше 1700 гривень - це сума штрафу. «Громадяни України, які порушують порядок в'їзду-виїзду з тимчасово окупованої території України, вчиняють адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачає штраф у розмірі від 1700 до 5100 грн», - пояснює начальник відділу прикордонної служби "Мілове" Владислав Волобуїв.

Новий КПВВ у місті Щастя: чи зможуть люди перетинати лінію зіткнення

Новий КПВВ у місті Щастя: чи зможуть люди перетинати лінію зіткнення

І штраф щодня готові платити щонайменше пів сотні людей. «Всі ж якусь лазейку можна залишити людям? Ми закриті, просто закриті. Скільки нас тисяч там – ми закриті. Як можна взагалі так жити», - каже мешканка окупованої території.

Побачити рідних і переоформити банківські картки для пенсії  - це найчастіші причини, чому жителі окупованих Донеччини і Луганщини готові порушувати закон і сплачувати штрафи.

Але є й такі, яким шраф платити не доведеться. Пані Віта - переселенка. Мешкає у Вінниці, там же лікує онкологію, до рідного Дебальцевого в'їхала кілька місяців тому, виїхати вже не змогла. Прикордонники вирішили, її випадок - виняток з правил, адже реєстрацію жінка має у вільній частині України і має документи від лікарів про необхідність обстеження. Пані Віта тому, що зможе зекономити гроші, зраділа до сліз.

Кореспондентка Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація