"Ми думали, що буде штурм" – військові розповіли про ніч обстрілів

"Ми думали, що буде штурм" – військові розповіли про ніч обстрілів

Фото: Associated Press

Військові кажуть, обстріл почався раптово, й бойовики крили дуже щильно.

Трагічна доба на Донбасі - двоє військових загинули, 11 зазнали поранень. Головні втрати в Новолуганську, де вночі окупанти понад годину обстрілювали українські позиції зі ствольної артилерії та мінометів. Такої масованої атаки з таким числом жертв та поранених на передовій не пам’ятають дуже давно, йдеться в ТСН.16.45.

З самого ранку вулиці Бахмута пронизує гул сирен - це військові карети швидкої допомоги, мчать аби швидше довезти до шпиталю поранених бійців.

«Почався обстріл в двадцять хвилин першого, а закінчився десь за годину. Тобто нам навіть від позицій не давали відійти. У нас уже були поранені. Спочатку прилетів ворожий безпілотник, він прилетів десь опівночі, він літав десь 20 хвилин і завис над нами», - розповідає боєць Ігор.

Ігоря привезли з позицій з контузією й пораненнями шії та спини. «Я спочатку не зрозумів, що мене поранило, потім мені «прилітає» в шию, відчув гаряче, чіпаю рукою, а звідти йде сильна кровотеча», - розповідає військовий.

Але, каже, для такого обстрілу, відбувся легко. Вночі по позиціях наших військових поблизу Новолуганського окупанти випустили 40 снарядів із артилерії 122 калібру і три десятка 120 мін. Усе це важка, заборонена Мінськом зброя. «Вони спочатку били прицільно, тобто по позиціях, а потім ми почали думати, що буде штурм, вони почали бити далі, тобто пробиватися дальші», - додає Ігор.

В результаті - десятеро наших воїнів поранені. «Стан середнього ступеню важкості у всіх військовослужбовців. Осколкові поранення у всіх військовослужбовців. Є поранення мяких тканин, нижніх кінцівок, тулуба поверхневі», - констатує головний лікар військового шпиталю Павло Пилипенко.

Нині їх усіх евакуювали до лікарні у Дніпрі.

Ще двоє наших бійців у тому бою загинули. Це Максим Олексюк, або друг Максон. Йому було 23. Тяжко пораненого його засипало землею в окопі. Він там просто задихнувся. «Прямо потрапили, ось знаєте окопи, брустер є, коли викопують окоп, зверху земля утворюється. І виходить, земля скотилася, дуже багато землі, майже нереально було викопати людину», - повідомляє боєць.

Інший загиблий, Дмитро Пругло, на позивний Круглий. У свої 28 він був заступником командира роти. Добороволець, служив з 2014. Круглий від поранення в голову і помер в шпиталі.

Військові кажуть, обстріл почався раптово, й бойовики крили дуже щильно. Наші військові на ту атаку із артилерій і мінометів відповіли зустрічним вогнем, втім, кажуть в полку «Азов», на жаль, не миттєво. В штабі ж Операції обєднаних сил, натомість наголошують, відповідь була  адекватна, в рамках тих можливостей, що маємо. «Ми надали адекватну відповідь, яка з тієї зброї в рамках мінських домовленостей, тому що ми обмежені і обмеженням є здоров’я й життя мирного населення як з нашого боку, так і з їхнього», - розповідає заступник начальника штабу ООС Руслан Мірошниченко.

Утім, Мінські домовленості й нові й попередні діють тільки з нашої сторони. І сьогоднішня ніч тому чергове наочне підтвердження, кажуть на фронті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація